Виховання тіла – це шлях до виховання Духа: політехніки зустрілися з науковцями Андрієм Совою та Ярославом Тимчаком

За матеріалами сайту «Від книги до мети»
групове фото

26 квітня 2018 року в межах проекту доктора філологічних наук, професора Ірини Фаріон «Від книги до мети» відбулася зустріч із науковцями Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського Андрієм Совою та Ярославом Тимчаком і презентація праці «Іван Боберський – основоположник української тіловиховної і спортової традиції».

Ірина Фаріон зачитала коротке досьє на кожного з авторів і запросила їх розповісти, хто ж такий Іван Боберський і задля чого українці мають максимально популяризувати його колосальні здобутки у царині тіловиховання.

Ярослав Тимчак зазначив, що спонука до написання книжки виникла ще на початку 1990-х років, коли до Львова приїхали представники української діаспори і розповіли про гімнастично-спортивні товариства, які діяли колись на західноукраїнських землях, а саме: «Сокіл», «Січ», «Пласт» та «Луг».

– Саме тоді вперше залунало ім’я Івана Боберського як «батька українського тіловиховання». І вже згодом, у середині 1990-х, почалася кучмівська реакція – протидія українізації. Тоді й почали ширитися думки, а чи дійсно Боберський був батьком українського тіловиховання і що, мабуть, це собі понавигадували українці… Саме тоді постало завдання написати спеціальне дослідження про Івана Боберського, – розповів Ярослав Тимчак.

Дослідник також зазначив, що сучасники та нащадки Івана Боберського згадували, як багато він зробив для становлення української національної фізичної культури в той час. Заслуга Івана Боберського і його близького оточення полягає в тому, що вони збагнули велике просвітницьке значення фізичної культури та спорту для політичного життя, а саме згуртування народу. Професор Боберський сполучив справу фізичного виховання з вищими культурними і політичними завданнями, що постали перед українцями на початку ХХ століття.

Ще один автор дослідження Андрій Сова зауважив:

– Коли аналізуєш життєвий та творчий шлях Івана Боберського, то розумієш, що все просто так не відбулося. Він народився у родині священиків – отця Миколи Боберського, який змалку культивував у своїх дітях принцип: «Думай по-українськи». Отець всіляко сприяв культурно-просвітницькій роботі по селах.

Андрій Сова також зазначив, що Іван Боберський знав дуже багато європейських мов і, поширюючи різні види спорту в Галичині, він працював із першоджерелами мовою оригіналу.

– Наша книга поряд з іншими книгами, які вийшли ще у 1090-х роках, – це фактично прорізування віконця в український світ тіловиховання. Насправді він дуже барвистий, і потрібно ще працювати і працювати, – сказав Андрій Сова.