Активні політехніки з кафедри адміністративного та фінансового менеджменту реалізовують ґрант від Британської ради

Підготувала Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»
Політехніки з кафедри АФМ реалізовують ґрант від Британської ради

Старший викладач кафедри АФМ Олег Дума та асистентка Марія Хім пройшли інтенсивний тренінг для фасилітаторів за програмою Active cititzens («Активні громадяни») від Британської Ради. Вони поділилися своїми враженнями, перспективами для Політехніки та планами на майбутнє.

– Які враження від участі у проекті «Активні громадяни»?

– Ми пережили безліч позитивних вражень від участі у ньому. На час реалізування потрапили у середовище цікавих та пасіонарних людей. Більшість самостійно реалізовують низку громадських ініціатив та проектів у різних галузях. Інколи ці проекти до простоти геніальні, скажімо, встановлення знаків на перехрестях одного зі сіл Луганської області. У селищі доволі розгалужена мережа вулиць і вуличок без вказівників, тому швидка допомога, яка їхала зі сусіднього містечка, витрачала занадто багато часу на добирання. Проблема існувала впродовж років та стала причиною кількох фатальних подій. Керівництво селища до того ігнорувало проблему. Громадські активісти зібрали кошти у донорських організацій та на кожному перехресті селища встановили вказівники, а також підготували мапу селища для працівників швидкої допомоги. Проблему, що коштувала багатьом здоров’я, розв’язали простими дорожніми знаками і роздруківкою мапи.

І таких прикладів є дуже багато. Найважливіше, що я хотів би донести молоді на тренінгах, які ми будемо організовувати, – долучитися до громадського життя доволі просто. Достатньо проявляти інтерес та бажання, а ми розкажемо, як саме реалізовувати громадські проекти та де шукати підтримку.

– Які переваги, можливості це відкриває для Політехніки?

– Між Британською радою та Львівською політехнікою укладено угоду про співпрацю, ми з Марією представляємо програму «Активні громадяни» у межах Політехніки. Організуємо та проведемо низку тренінгів та сесій фасилітації ініціатив усіх охочих тут, у Політехніці. До цього процесу ми залучимо також і фасилітаторів із інших регіонів України, можливо, представників програми «Активні громадяни». Координатор програми на глобальному рівні – Майк Волдрон (Mike Waldron) також розглядає можливість долучитися до реалізування проекту в нашій альма-матер.

– Які майбутні плани розвитку проекту у Політехніці?

– Для участі у фасилітаційних тренінгах залучимо не тільки активну молодь зі середовища студентства або молодих науковців, а й представників громадського сектора регіону. Після участі у тренінгах ми допоможемо учасникам написати ґрантові заявки у Британську раду та отримати фінансування їхніх проектів на суму до 15 000 гривень на кожен проект. Так Британська рада сприяє розвитку громадського сектора, а Львівська політехніка стане хабом для посилення знань і вмінь громадських активістів. Для учасників це можливість стати частиною спільноти «Активних громадян», отримати підтримку власних проектів, а також обмінятися досвідом та лайфхаками.

студенти