Львівські політехніки побували в Німеччині та взяли участь в Українсько-Баварському конгресі вищої освіти

Прес-служба Львівської політехніки
учасники Українсько-Баварськийого конгресу вищої освіти

Нещодавно у старовинному університетському містечку Вюрцбург, що в Німеччині, відбувся Українсько-Баварський конгрес вищої освіти, у якому взяли участь понад сто представників університетів та наукових закладів України і Баварії. Вони провели низку тематичних дискусій та раундів двосторонніх переговорів, метою яких став пошук і реалізація спільних наукових та освітніх проектів. Організували це представницьке зібрання місцевий університет імені Юліуса Максиміліана і Баварський науковий центр з питань Центральної, Східної та Південної Європи «BayHost» за фінансової підтримки Баварського уряду. А проходив він у рамках Тижня України у Баварії.

Окрім конгресу вищої освіти, у Баварії пройшов також місячник сучасного українського мистецтва в культурному центрі Пасінгер Фабрік, члени української делегації взяти участь у фестивалі поезії у столиці Баварії Мюнхені. Під час Тижня німці мали змогу зустрітися з відомими українськими митцями та письменниками, зокрема Марією Куліковською, Оксаною Забужко, Сергієм Жаданом, побувати на презентації онлайн-проекту з популяризації української кухні в німецькомовному просторі, послухати виступ оркестру INSO-Lviv у рамках фестивалю джазу в місті Інгольштадті, відвідати виставки та кінопокази сучасного українського документального кіно у рамках проекту «Побачити Україну: Докудейз мандрує світом» тощо.

Львівську політехніку на Українсько-Баварському конгресі вищої освіти представляли очільниця Міжнародного центру професійного партнерства «Інтеграція» Інституту гуманітарних і соціальних наук Ніна Гайдук, керівник відділу працевлаштування та зв’язків з виробництвом Світлана Гладун і завідувач кафедри систем штучного інтелекту Інституту комп’ютерних наук та інформаційних технологій Наталія Шаховська.

Основною метою конгресу було ініціювання подальшої співпраці у наукових дослідженнях і освіті, зміцнення та поглиблення партнерства у цій сфер. Під час його роботи були представлені хороші приклади українсько-баварського університетського партнерства, відбулася презентації провідних українських ЗВО. До слова, Львівська політехніка кілька років тому уклала угоду про співпрацю з місцевим університетом і нині успішно реалізує її.

Про це, зокрема, говорила Ніна Гайдук, яка презентувала досвід співпраці Львівської політехніки та Вюрцбурзького університету у сфері інклюзії людей з інвалідністю через освіту та спорт. Було продемонстровано діяльність служби доступності до можливостей навчання «Без обмежень» та перспективи формування Клініки здоров’я громади на базі нашого університету.

Про кар’єрний сервіс для студентів і випускників закладів вищої освіти на прикладі Львівської політехніки учасникам конгресу розповіла Світлана Гладун. Натомість німецькі колеги з аналогічного кар’єрного центру поділилися накопиченим досвідом зайнятості молоді. Для студентів Вюрцбурзького університету читають спеціальний курс «Ділова кар’єра» з професійного становлення і успішного працевлаштування, як і у Львівській політехніці

Наталія Шаховська представила міжнародну діяльність кафедри систем штучного інтелекту та обговорила нові можливості співпраці у цій галузі з німецькими колегами та іншими представниками університетів України.

Новий системний формат презентації нашої держави «Тижні України в Баварії» запроваджено вперше. Його спільно ініціювали дипломатичне представництво України в Мюнхені та Державна канцелярія Баварії. Говорячи про значення цього проекту, Генеральний консул України в Мюнхені Юрій Ярмілко висловив упевненість, що Українсько-Баварський конгрес вищої освіти стане чудовою платформою для подальшого всебічного обговорення проблем науки та освіти, набуде статусу регулярних двосторонніх зустрічей.

– Сьогодні ми багато говоримо про реформи, про модернізацію України, – сказав він. – Очевидно, що цей процес неможливий без оновлення конкурентних наукових установ, університетів, які забезпечують таку освіту, яка відповідає реальним потребам країни. Для цього Україні конче потрібен досвід Баварії – найрозвинутішого німецького регіону.

учасники Українсько-Баварськийого конгресу вищої освіти учасники Українсько-Баварськийого конгресу вищої освіти містечко Вюрцбург учасники Українсько-Баварськийого конгресу вищої освіти учасники Українсько-Баварськийого конгресу вищої освіти