Працевлаштування – акцент на кластерний підхід: політехніки взяли участь у зустрічі в ЛОДА на тему кадрового потенціалу

Ігор Галущак, прес-служба Львівської політехніки
на зустрічі «Кадровий потенціал Львівщини та виклики сучасного ринку праці»

Днями у Львівській облдержадміністрації відбулася зустріч на тему «Кадровий потенціал Львівщини та виклики сучасного ринку праці». Участь у цьому заході взяли директор департаменту економічної політики ЛОДА Роман Филипів та виконувачка обов’язків директора Львівського обласного центру зайнятості Оксана Іванчук. До зустрічі також долучилися представники Національного університету «Львівська політехніка» – очільниця відділу працевлаштування та зв’язків з виробництвом Світлана Гладун і керівник виробничої практики Олег Логуш.

На Львівщині планують цьогоріч створити кластери для ефективного забезпечення кадрами підприємства та організації області. Такі галузеві або територіальні добровільні об’єднання підприємницьких структур мають тісно співпрацювати з науково-освітніми установами, громадськими організаціями та органами місцевої влади з метою підвищення конкурентоздатності власної продукції і сприяння економічному розвитку регіону. Кластери покликані стати своєрідною комунікативною платформою між установами вищої та середньої технічної освіти і зацікавленими підприємницькими структурами.

– У 2018 році ми плануємо побудувати нашу роботу саме на кластерному підході, – наголосив Роман Филипів. – У такий спосіб хочемо об’єднати зусилля професійно-технічної освіти, вищої освіти і промислових підприємств для того, аби забезпечити відповідне укомплектування кадрами нових робочих місць, які створюються на Львівщині. Кластери діятимуть у сфері машинобудування, легкої промисловості, будівельної індустрії та деревообробки. Першим нашим пріоритетом залишається створення робочих місць. Другим – нівелювання міграційних процесів та мотивація мешканців Львівщини органами влади, закладами професійно-технічної і вищої освіти та суб’єктами господарювання щодо праці на високооплачуваній роботі у своєму регіоні.

Сторони зійшлись на думці, що теза про те, нібито Львівщина вичерпала свій кадровий потенціал, є хибною. Наявні цифри свідчать, що в області є понад 1 мільйон 100 тисяч економічно активного населення. А за даними Міжнародної організації праці, рівень безробіття становить 8–9%. Відтак, кадровий ресурс – це майже 300 тисяч осіб, які, очевидно, десь працевлаштовані. Це, зокрема, «тіньова» зайнятість, нелегальні міграційні процеси тощо.

Натомість Оксана Іванчук зазначила:

– Серед основних пріоритетів і завдань служби зайнятості на цей рік варто виокремити декілька важливих напрямів. Ми повинні завершити реорганізацію та перетворення центрів зайнятості в сервісні майданчики з надання широкого спектру соціальних послуг. Для попередження ризиків довготривалого безробіття у наших центрах й надалі здійснюватиметься профілювання безробітних, соціальний супровід окремих категорій за підходом «кейс-менеджмент».

Водночас посадовці зазначили, що завдяки тісній співпраці Львівського обласного центру зайнятості та Львівської політехніки заповнення кваліфікованими виробничими та менеджерськими кадрами новітніх кластерів не становитиме жодних проблем. Згодом Світлана Гладун та Олег Логуш обговорили деталі подальшої співпраці у зазначеному напрямі.

на зустрічі «Кадровий потенціал Львівщини та виклики сучасного ринку праці» на зустрічі «Кадровий потенціал Львівщини та виклики сучасного ринку праці»