Львівської політехніки взяли участь у Всеукраїнському семінарі до 110-річчя від дня народження Опанаса Ващенка

Уляна Садова, НДЦ «Демос» Львівської політехніки
на семінарі до 110-річчя Опанаса Ващенка

У грудні 2018 року українська географічна наукова спільнота відзначала 110-ту річницю від дня народження визначного українського вченого, економіко-географа, картографа, почесного члена Українського географічного товариства, організатора й довголітнього керівника кафедри економічної географії Львівського національного університету імені Івана Франка, організатора Львівської школи економіко-географічної науки, доктора географічних наук, професора Опанаса (Афанасія) Трохимовича Ващенка (1908–1984). З цієї нагоди у стінах його рідного Львівського національного університету імені Івана Франка (географічний факультет) був організований Всеукраїнський науковий семінар «Суспільна географія: наукові традиції і сучасні виклики».

До роботи у його тематичних засіданнях було запрошено викладачів та студентів Національного університету «Львівська політехніка». Безпосередню участь взяли керівник Науково-дослідного центру соціальної й демографічної політики та управління «Демос» професор У.Я. Садова, а також постійні учасники його заходів доцент Т.М. Степура, к.е.н., н.сп. М.В. Бачинська, к.е.н., ст. н.сп. О.О. Левицька та інші.

Засідання круглого столу проходили у формі кількох секцій, зокрема під рубриками «Професор Опанас Ващенко – людина, учений педагог»; «Теоретичні і прикладні проблеми суспільної географії»; «Проблеми демосоціально- і політико-географічних студій».

З доповіддю на тему «Українська міграціологія в умовах глобальних і національних викликів ХХІ століття» (Уляна Садова, Роман Теслюк, Володимир Бідак) виступила керівник НДЦ «Демос» Львівської політехніки професор Уляна Садова. Окреслюючи основні проблеми розвитку понятійно-термінологічного й методичного апарату даної науки, порівнюючи стан міграційної ситуації в Україні й інших держав світу, вона детально зупинилася на міграційних ризиках, про які говорить світ, на питаннях методології обстежень міграційної активності населення, вказала на історичні постаті, котрі були й залишаються фундаментом українського міграційного наукового дискурсу.

За матеріалами семінару організатори випустили збірник наукових праць під назвою «Суспільна географія: наукові традиції і сучасні виклики». У ньому, окрім висвітлення традицій освоєння і вивчення наукової спадщини професора О. Ващенка, подано статті теоретичного та прикладного характеру, з аналізом стану та перспектив розвитку суспільної географії, численні праці авторів різного демосоціального і політико-географічного спрямування.

Докладніше про семінар