Делегація Львівської політехніки взяла участь у Саміті китайсько-українського освітньо-культурного обміну

Наталія ПАВЛИШИН, Центр комунікацій Львівської політехніки
учасники зустрічі
Упродовж тижня делегація Політехніки, до складу якої увійшли проректорки Наталія Чухрай та Лілія Жук, а також керівник одного з відділів Університету Сергій Купчак, побували на масштабному Саміті китайсько-українського освітньо-культурного обміну

Упродовж тижня делегація представників Львівської політехніки, до складу якої увійшли проректорка з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків Наталія Чухрай та проректорка з науково-педагогічної роботи та стратегічного розвитку Лілія Жук, а також керівник відділу роботи з іноземними студентами Сергій Купчак, побували на масштабному Саміті китайсько-українського освітньо-культурного обміну.

Понад 300 учасників Саміту ― керівники освітньої сфери, представники уряду провінції Чжецзян та делегації 12 ЗВО України ― зі Львова, Харкова та Києва.

Під час виступу на форумі заступник голови Асоціації міжнародної освіти провінції Чжецзян Чен Хао зазначив, що у Китаї започаткували державну програму «Один пояс ― один шлях». У рамках цієї програми визначили основні напрямки розвитку: інноваційні технології навчання, підвищення рівня професійності викладачів, академічну мобільність зі ЗВО інших країн та відкриття аналітичних центрів задля обміну академічними досягненнями.

― Наприкінці 2019 року Львівська політехніка почала співпрацювати з компанією Xipei Education, яка віднедавна отримала ліцензію для роботи на освітньому ринку України. Її основним завданням є залучення китайських студентів на навчання в українські університети. Саме Xipei Education ініціювала проведення Саміту китайсько-українського освітньо-культурного обміну. Для нашого університету участь у цьому заході й співпраця з багатомільйонною Китайською Республікою ― надзвичайно важлива. Поєднання їхніх освітніх потреб і нашого потенціалу дадуть добрий результат, ― наголосила проректорка з міжнародних зв’язків Наталія Чухрай. ― Вже влітку у місті Ханчжоу відбуватиметься вступна кампанія, де наші викладачі відбиратимуть студентів із належним рівнем знань, щоб у Львівській політехніці започаткувати підготовку за низкою напрямів для китайських студентів українською та англійською мовами на усіх освітніх рівнях ― бакалаврат, магістратура, PhD.

― Такі заходи надзвичайно важливі для нашого університету, бо через них ми позиціонуємо себе у глобальному інформаційному середовищі, що відповідає нашій стратегії. Також маємо можливість налагоджувати контакти з іншим університетами у межах таких поїздок. Якщо говорити про результати ― це ще одне підтвердження того, що маємо багато змінювати у нашому університеті. Перш за все ― це якість освітніх послуг, від яких залежатиме, чи напрям міжнародної освітньої співпраці зможемо надалі розвивати. Важливою є також інфраструктура, умови для дозвілля, відпочинку, умови в гуртожитках. Це також нагода акцентувати увагу на тому, яка інформація виходить про нас назовні. Це підтвердження необхідності вдосконалення основних процесів в університеті, ― проректорка зі стратегічного розвитку Лілія Жук.

У Львівській політехніці почав діяти Китайсько-український центр, очільником якого є професор Інституту економіки та менеджменту Михайло Яструбський. Спільно з міською владою Львова працюємо над створенням Інституту Конфуція, робота якого охоплюватиме весь Західний регіон.

― Зараз ми працюємо над тим, щоб розширити можливості цієї співпраці. Тож Китайсько-український центр стане майданчиком не тільки для культурної співпраці, а також розвитку науко-технічних напрямів, реалізації низки стартапів, створення спільних лабораторій та ще багато іншого, ― додала Наталія Чухрай.

учасники зустрічі учасники зустрічі