Політехніки взяли участь у круглому столі «Міграційна активність молоді Карпатського регіону України»

Відділ працевлаштування та зв’язків з виробництвом
Світлана Гладун та Оксана П’ятковська

Днями представники Львівської політехніки на запрошення Державної установи «Інститут регіональних досліджень імені М.І. Долішнього НАН України» – начальник відділу працевлаштування та зв’язків з виробництвом Світлана Гладун та заступник директора Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Оксана П’ятковська – взяли участь у круглому столі «Міграційна активність молоді Карпатського регіону України: середовище формування та пріоритети регулювання».

Метою заходу було обговорення тенденцій і проблемних аспектів міграційної активності молоді Карпатського регіону України та формування рекомендацій з удосконалення міграційної політики. У круглому столі взяли участь провідні вчені і фахівці, представники обласної та міської служб зайнятості, громадських організацій та роботодавців.

Вступним словом відкрив круглий стіл керівник ДУ «Інститут регіональних досліджень ім. М.І. Долішнього НАН України» д.е.н., професор В.С. Кравців. Було заслухано доповідь та презентація досліджень завідувача відділу проблем соціально-гуманітарного розвитку регіонів д.е.н, професора Тараса Васильціва.

Учасники активно обговорювали та дискутували про проблеми трудової та освітньої міграції учнівської молоді, студентів та випускників університетів, про регулювальні механізми міграційних процесів в країні та основні причини міграційних настроїв молоді. У підсумку виступів та обговорення учасники круглого столу відзначили таке.

Рівень міграційної активності населення областей Карпатського регіону є одним із найвищих в країні. Міграційні процеси набувають все більш загрозливих масштабів, призводячи до значних втрат людського потенціалу, руйнування родин, депопоуляції сільських територій і малих міст, формування працедефіцитної кон’юнктури та диспропорцій на ринку праці. Особливо критичними для інтересів України є втрати трудового потенціалу молоді: «Частка осіб у віці до 35 років у віковій структурі мігрантів досягла 40%», – зазначив Тарас Васильців. За результатами соціологічного дослідження, проведеного інститутом, ідентифіковано високий рівень міграційної готовності студентської та учнівської молоді щодо працевлаштування, здобуття освіти, постійного місця проживання за кордоном.

Завершальним етапом круглого столу стало прийняття резолюції учасниками щодо проблем формування та реалізації міграційної політики у державі та напрацювання рекомендацій відповідним інституціям та органам державної влади.

учасники круглого столу «Міграційна активність молоді» учасники круглого столу «Міграційна активність молоді» учасники круглого столу «Міграційна активність молоді» учасники круглого столу «Міграційна активність молоді» учасники круглого столу «Міграційна активність молоді» учасники круглого столу «Міграційна активність молоді» учасники круглого столу «Міграційна активність молоді» учасники круглого столу «Міграційна активність молоді» учасники круглого столу «Міграційна активність молоді» учасники круглого столу «Міграційна активність молоді»