Політехніки взяли активну участь у заході «Проєкти Jean Monnet Module для інженерних спеціальностей»

Кафедра соціальних комунікацій та інформаційної діяльності
Скріншот з онлайн-заходу

18 січня 2023 року керівниця проєктів Жан Моне модуля «Ініціатива ЄС «Східне партнерство»: можливості для України» та «Європейські студії для технічних спеціальностей в Національному університеті «Львівська політехніка», директорка Інституту гуманітарних та соціальних наук Львівської політехніки професорка Ярина Турчин взяла участь у заході «Проєкти Jean Monnet Module для інженерних спеціальностей: виклики та перспективи», який організував колектив Харківського національного університету міського господарства імені О.М. Бекетова в рамках проєкту «Sustainable Urban Transport Policy in Europe /SUTRAN. Політика стійкого міського транспорту у Європі». Учасниками події були близько 50 учасників – викладачів, практиків і студентів.

З вітальним словом виступили директорка Центру міжнародної діяльності та освіти ХНУМГ імені О.М. Бекетова Марія Осінська, директор Навчально-наукового інституту енергетичної, інформаційної та транспортної інфраструктури ХНУМГ Ігор Білецький, а також завідувач кафедри транспортних систем і логістики Євген Куш.

Активну участь у заході взяли представники Національного Еразмус+ офісу в Україні. Петро Крайник сформулював цілу низку важливих порад для успішного втілення проєктів Еразмус+ та пошуку міжнародних партнерів. Марія Ольхова не лише професійно модерувала захід, а й детально описала проєкт «Політика стійкого міського транспорту у Європі». Дмитро Беспалов як знаний урбаніст і експерт із питань транспортного моделювання розкрив особливості й перспективи громадського транспорту в Україні та Європі.

Позитивним досвідом впровадження проєктів Жан Моне в закладах вищої освіти України поділилися Олена Мельник («Досвід реалізації проєктів в Сумському національному аграрному університеті») та доцентка кафедри маркетингу і логістики Інституту економіки і менеджменту Львівської політехніки Наталія Гайванович («Досвід впровадження проєкту «Логістика та управління ланцюгами поставок: поширення європейського досвіду»).

У своєму виступі «Актуальність проєктів Жан Моне для технічних спеціальностей» Ярина Турчин наголосила на необхідності переосмислення особливостей викладання європейських студій, взявши до уваги статус України як кандидата на членство в ЄС і тренди повоєнного відновлення України, а також поєднання зусиль учасників проєктів Жан Моне для розвитку європейських студій саме в університетах технічного спрямування, запросила колег до розширення професійної комунікації в рамках уже створеного Навчально-наукового центру «Європейські студії для технічних університетів» Національного університету «Львівська політехніка» задля обміну досвідом та поширення кращих навчальних практик. До дискусії також активно долучилася доцентка кафедри транспортних технологій Інституту механічної інженерії та транспорту Львівської політехніки Христина Барвінська.

Теоретичні блоки завершувалися активними дискусіями, обміном думками та пропозиціями задля успішної імплементації проєктів та вироблення нових пріоритетних цілей. Команди проєктів EUSTS і EaP Initiative Національного університету «Львівська політехніка» сподіваються на подальшу співпрацю та висловлюють вдячність колегам за запрошення до такого важливого заходу, зичать успішної реалізації проєкту «Sustainable Urban Transport Policy in Europe /SUTRAN. Політика стійкого міського транспорту у Європі» в Харківському національному університеті міського господарства імені О. М. Бекетова.

Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу Скріншот з онлайн-заходу