Не спали ночами, щоб перемогти: політехніки стали першими на Всеукраїнському турнірі з фізики

Ірина Мартин, тижневик «Аудиторія»
Політехніки стали першими на Всеукраїнському турнірі з фізики

Команда Національного університету «Львівська політехніка» здобула першість у Всеукраїнському студентському турнірі з фізики й у квітні змагатиметься на міжнародних перегонах у Франції.

Усе почалося з фізичного турніру у стінах університету, що відбувся наприкінці жовтня. Тоді у перегонах брали участь п’ять команд із різних інститутів. Із числа тих, що в підсумку набрали найбільше балів, на всеукраїнські змагання сформовано команду «Мантикора». До неї ввійшли бакалаври і магістри двох інститутів – прикладної математики та фундаментальних наук і телекомунікацій, радіотехніки та електронної техніки. Це першокурсники бакалаврату – Валентин Файчук та Олександр Орлов, другокурсники – Богдан Зіняк і Василь Дмитрук, а також магістри – Ольга Наконечна і Тарас Демчук. Відтак почали інтенсивно готуватися, адже часу залишалося обмаль, близько десяти днів.

– Ми засиджувалися на кафедрі до восьмої вечора, а потім продовжували підготовку вдома, – розповідає Оля Наконечна, яка своє зацікавлення до фізики проявляла з дитинства: розглядала та розбирала з татом різні прилади, а коли в школі почалася фізика, то інтерес до неї лише зріс.

Першокурсник Валентин Файчук також змалку любив досліджувати явища й ефекти, школярем брав участь у роботі гуртка радіотехніків. Тарас Демчук брав участь у шкільних олімпіадах. Інші студенти по-справжньому захопилися фізикою вже в університеті.

– Треба було встигнути розв’язати сімнадцять нелегких задач, правильно оформити, а за кілька днів уміти представити в Києві, – продовжує Тарас Демчук.

Змагання, тобто фізбої, відбувалися у Шевченковому університеті Києва. На думку учасників, це були справжні бої, які довелося вести з іншими командами-учасницями (всього їх було дванадцять). Спочатку був конкурс капітанів, у якому блискучі знання та ерудицію проявив капітан команди Тарас Демчук. Після того – відбіркові бої: команда грала чотири тури з двома командами, але в різних ролях – доповідача, опонента й рецензента.

Після високого результату першого дня студенти зрозуміли, що мають шанс вийти у фінал. Наступного дня лише утвердилися у цьому переконанні. До фіналу дійшли три команди – дві харківські й одна львівська. «Мантикора» у цьому переліку за кількістю балів була третя. А коли здобула перемогу, то хоча всі бачили в таблиці результат, однак ніхто з команди не міг збагнути, що вони на першому місці.

– Що допомогло здобути першість? – запитую фізиків.

– Багато кави(!), яку ми пили безсонними ночами, коли вже були в Києві, а також наші натхненники-керівники – старший викладач кафедри прикладної фізики і наноматеріалознавства Андрій Данилов та аспірант цієї кафедри Іван Дупляк. Допомогло й те, що у команді були прикладні фізики та телекомунікаційники, адже багато завдань турніру пов’язані з тими двома фахами.

– Це була одна довга ніч і чотири дні, з 13 до 16 листопада, – пояснює викладач Данилов, – адже студентам доводилося багато працювати, аби щодня здобувати такі результати. Більшість команд до останнього боролися за вихід у фінал. Варто зазначити, що серед наших суперників була команда-переможець торішнього Міжнародного студентського турніру фізиків у Варшаві. І тепер ми перейняли естафету участі на міжнародному рівні.

Що ж, можливість представляти Україну на Міжнародному турнірі з фізики у Франції – велике визнання. До цього «мантикорівці» вже почали готуватися – наполегливо розв’язують дуже складні задачі й удосконалюють англійську.