Політехніки розкажуть львів’янам про архітектуру Руського королівства ХІІІ–ХІV століть

За матеріалами сайту Львівської обласної військової адміністрації
Порохова вежа

Презентація, присвячена воїнам-захисникам України та Дню Української Державності, відбудеться в четвер, 28 липня 2022 року, у Пороховій вежі. Початок о 17:00.

Під час заходу присутні дізнаються більше про оборонні вежі, споруджені Данилом Романовичем, і таємниці королівської катедри в Холмі. Дві короткі доповіді виголосять:

  • Василь Петрик, науковець, пам’яткоохоронець, начальник управління охорони об’єктів культурної спадщини департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОВА, – «Вежі короля Данила»;
  • Юрій Лукомський, архітектор-археолог, докторант кафедри архітектури та реставрації Національного університету «Львівська політехніка» – «Таємниці Катедри короля Данила в Холмі».

«У ХІІІ столітті Руське королівство було дуже міцним щитом, який захищав Європу від монгольської орди. У ті часи король Данило Романович створив потужні укріплення в Холмі та збудував оборонні вежі, які захищали місто від загарбників. Надалі такі оборонні споруди, муровані з каменю та цегли, зводили його нащадки – Романовичі – по всьому нашому королівству. Ці «волинські вежі» можна побачити в Польщі та Білорусі. В Україні збереглись лише їхні фундаменти, віднайдені археологами. Дотепер для українців вони є символом хоробрості та незламності нашої нації у боротьбі з ворогами», – розповідає Василь Петрик.

Після завершення доповідей присутні зможуть переглянути один з епізодів документально-історичного циклу «Таємниці великих українців», присвячений королю Данилу. Вперше на екранах цей фільм з’явився у березні минулого року. Зняв його телеканал «1+1» за підтримки Українського культурного фонду. Автором стрічки є Акім Галімов.

А вже у п’ятницю, 29 липня, науковець та архітектор, професор, завідувач кафедри архітектури та реставрації Інституту архітектури Львівської політехніки Микола Бевз спільно з колективом інших відомих вчених-дослідників у сфері архітектури, історії та археології презентує публіці ексклюзивну виставку «Наукові архітектурно-археологічні дослідження резиденції Короля Данила Романовича у Холмі». Ця подія також відбудеться у Пороховій вежі, початок о 16:00. Триватиме виставка до 21 серпня.

Афіша заходу Афіша заходу