Карантин не завада: студенти Львівської політехніки поділилися першими враженнями від дистанційної сесії

Анна Зіганшина, Центр комунікацій Львівської політехніки
робочий стіл

Усний залік у Skype та іспити у Віртуальному навчальному середовищі. Для студентів та викладачів цьогорічний контроль знань «підготував» багато сюрпризів. Тепер без комп’ютера чи смартфона з доступом до інтернет-мережі неможливо провести жодного іспиту. Сесія у віртуальному форматі має безліч правил. Тепер, щоб вдало скласти всі екзамени, необхідно встановити різноманітні застосунки та месенджери. Лише такий спосіб дозволяє комунікувати викладачам зі своїми студентами. Найпопулярнішими серед таких додатків є Viber, Telegram, Zoom, Microsoft Teams та Google Classroom.

Тетяна Лукашевич, студентка третього курсу Інституту гуманітарних та соціальних наук, розповідає: «Мої перші враження від дистанційної сесії досить неоднозначні. Було мало часу на підготовку до деяких іспитів. Також під час цього я паралельно виконувала інші завдання. Викладачі завжди нам допомагали, коли ми щось не могли зрозуміти чи знайти. Найчастіше ми спілкувалися у Viber, Zoom та Telegram. Цими додатками я користувалася раніше. Екзаменаційні тести проходила у Віртуальному навчальному середовищі. Під час екзаменів жодних проблем чи збоїв у роботі сервісу не виникало. Завдяки ВНС можна було приблизно визначити свій підсумковий бал за курс. Це також вагомий плюс».

Серед переваг дистанційної сесії є доступність навчальних матеріалів та чіткий графік провадження екзаменів. Кожен іспит у Віртуальному навчальному середовищі має часові обмеження. Завдяки цьому можливо розрахувати скільки хвилин потрібно витратити на розв’язання одного тестового завдання. Паньків Марко, студент третього курсу Інституту хімії та хімічних технологій поділився своїми враженнями від віртуальної сесії.

«Загалом мені все подобається. Я не бачу великої різниці між складанням іспитів в Університеті та дистанційно. Також онлайн-сесія має багато переваг, оскільки студентам не потрібно відвідувати навчальний заклад. Вони можуть складати іспити вдома. Існують чітко встановлені межі для написання письмової компоненти та усних завдань. Це не завжди буває тоді, коли складаєш екзамени в Університеті. Основний недолік дистанційної сесії – це слабкі сервери самого ВНС. Коли його перевантажено, то сайт «висне». Це спричиняє проблеми проходження тесту в онлайн-режимі. На мою думку, для усунення цього мінусу потрібно не створювати віртуальних тестів, а надсилати білети для письмової компоненти студентам на електронну пошту або завантажувати їх у Віртуальне навчальне середовище. Для мене основним плюсом дистанційної сесії є економія часу. Також виникали проблеми під час складання екзаменів. Через неполадки в роботі серверів ВНС відбувся збій. Довелося перезавантажувати сторінку. Власне через це я втратив багато часу».

Та є й такі студенти, які на всі сто відсотків задоволені дистанційною сесією. Це нагода для того, щоб цілковито сконцентрувати свою увагу на власних завданнях. Соломія Радович, студентка третього курсу Інституту права, психології та інноваційної освіти розповідає, що їй більше до вподоби віртуальне провадження сесії. Адже є багато переваг.

«Мені подобається навчання онлайн. Можна заздалегідь продумати план підготовки до іспитів. Навколо себе я створюю спокійну атмосферу, щоб перечитувати конспекти та виконувати тести. З кількох предметів у мене п’ятірки. На такий результат я не сподівалася. Гадаю, якщо добре вивчити увесь матеріал, то кожен може цього досягти», – додає дівчина.

Цьогорічна сесія – це новий етап для ЗВО. У такій нелегкій справі не завадить мотивація. Тож бажаємо кожному наснаги, нових звершень та перемог.