Проректор Львівської політехніки Наталя Чухрай та професор ІНЕМ Ігор Олексів побували у Кінгстонському університеті

Ірина МАРТИН, Тижневик «Аудиторія»
у Кінгстонському університеті

Нещодавно проректор з наукової роботи Львівської політехніки Наталя Чухрай та професор кафедри менеджменту і міжнародного підприємництва Ігор Олексів побували у Кінгстонському університеті (Велика Британія). У рамках програми візиту ― зустрічі з першим віце-ректором, з керівником бізнес-школи та її представниками, науковцями університету. Вдалося провести кілька переговорів на стратегічному рівні, побачити, як університет розвивається у різних напрямах ― науковому, інноваційному, підприємницькому, відвідати стартап-школу, технопарк, докторську школу, побувати в асоціації, яка надає акредитаційні послуги університетам і бізнес-школам.

Львівська політехніка співпрацює з Кінгстонським університетом за програмою « Еразмус+» три роки. За цей час близько 40 викладачів Політехніки побували у Кінгстонському університеті з різними візитами, 19 студентів пройшли відбір на семестрове навчання. Участь у проекті дає можливість нашому університету вивчати британський досвід, працювати над поліпшенням якості освітніх послуг, наукових напрямів і підприємницьких проектів.

― Усе починалося з маленького проекту, ― розповідає професор кафедри менеджменту і міжнародного підприємництва ІНЕМ Ігор Олексів, який був серед перших учасників разом зі своїми колегами ― доценткою Вікторією Харчук, асистенткою, а тоді ще студенткою Оленою Угольковою.

До проекту долучився проректор Олег Давидчак і завідувач кафедри адміністративного та фінансового менеджменту ІАПО професор Назарій Подольчак. Цей перший маленький проект передбачав мобільність викладачів, удосконалення
освітніх програм. З нього зародилися три нині чинні проекти, які передбачають: двосторонню мобільність науковців двох університетів; мобільність наших студентів, тобто семестрове навчання у Кінгстонському університеті; стажування англійських студентів на українських підприємствах.

Також діє проект для магістрів Creative Spark, яким курує професор Подольчак. Це все сприяє саморозвитку, науковій співпраці, а також удосконаленню системи розвитку якості.  Зрештою, дослідження, які здійснила та апробувала в Кінгстонському університеті Вікторія Харчук, стали основою її докторської праці. Розповідає Вікторія Харчук:

― Коли ми вперше побували в британському університеті, то доволі швидко зрозуміли, що якщо хочемо якісних змін в освіті, науці, зрештою, в країні, треба, щоб якомога більше наших колег їхали за кордон по досвід. Тому вирішили писати проекти з мобільності. За три роки у партнерстві з Кінгстонським університетом і зокрема з доктором Аланом Флаверсом, який у цьому університеті курує програму «Еразмус» , нам дуже багато вдалося здійснити.

Тричі наші проекти вигравали і здобували фінансування. На сьогодні маємо різну співпрацю, зокрема наші викладачі читають там лекції британським студентам.

Британські викладачі, коли приїжджають до Політехніки, читають лекції не лише студентам, а й аспірантам. Одна з останніх ― присвячена сучасним методам дослідження. Один із їхніх семінарів був присвячений практичним порадам про те, як публікуватися за кордоном. А кілька місяців тому професор бізнес-школи Кінгстонського університету провів спільний семінар із нашими науковцями та викладачами.

Олена Уголькова зауважила, що українських студентів у британському університеті захоплює студентоцентровість ― коли викладачі зважають на їхню думку. І після повернення з Кінгстона змінюють вимоги до викладання і викладачів. Там вони побачили застосування різноманітних інструментів активного навчання і прагнуть отримати це тут. Вже певний час ідеться про міжнародну акредитацію хоча б однієї спеціальності чи навіть цілого інституту у Львівській політехніці. На думку Вікторії Харчук, це дало б нам більше іноземних студентів, зокрема китайців, які у виборі закордонного навчання зважають на такий чинник.

На сьогодні співпраця з Кінгстонським університетом ― найбільший проект „Еразмус+“ не лише у Львівській політехніці, а й в Україні. Хочеться нагадати, що окрім ІНЕМ, з Кінгстонським університетом активно співпрацює ІІМТ, зокрема кафедра ПМОМ, про що не раз писала „Аудиторія“.

― 23 травня у Львівській політехніці відбудеться підсумкова зустріч учасників проекту. Прибудуть усі причетні до цього з Львівської політехніки та Кінгстонського університету. Хочу тим анонсом запросити всіх зацікавлених у міжнародних навчаннях і стажуваннях, зокрема студентів, ― підсумовує проректор Наталя Чухрай.

у Кінгстонському університеті у Кінгстонському університеті у Кінгстонському університеті у Кінгстонському університеті у Кінгстонському університеті у Кінгстонському університеті