Лекція для бельгійських студентів: політехніки побували на Днях науки в Католицькому університеті міста Льовена

Ірина Мартин, тижневик «Аудиторія»
Герб Львівської політехніки

Завідувач кафедри прикладного матеріалознавства та обробки матеріалів професор Зоя Дурягіна та доцент Тетяна Тепла побували на Днях науки в Католицькому університеті м. Льовен (Бельгія) і прочитали лекції тамтешнім студентам.

Захід відбувся в рамках виконання проекту Еразмус+ КА1 (навчальна мобільність). На ці Дні науки з’їхалися викладачі з різних університетів Європи і не лише – скажімо, з Ізраїлю. У програмі заходу були лекції на вибір студентів, які закордонні викладачі читали у Льовенському університеті. Представники Львівської політехніки впродовж п’яти днів провели вісім годин лекцій з інженерного матеріалознавства: Зоя Дурягіна – про проблеми корозії та захисту від неї різних конструкційних матеріалів, Тетяна Тепла – про різні методи інженерії поверхні, які використовують для керованої зміни функційних властивостей поверхні деталей машин та елементів конструкцій.

Бельгійські студенти, як виявилося, не конспектують лекції, адже отримують увесь роздатковий матеріал. Також викладачі свої презентації викладають у віртуальному просторі. У Католицькому університеті не контролюють відвідування. Однак прискіпливі до зарахування результатів навчання. Левову частку матеріалу студенти вивчають самостійно, тому чимало часу проводять у бібліотеках, працюють з електронними підручниками, довідковою літературою. За спостереженнями наших викладачів, бельгійські спудеї більш раціональні та вмотивовані. Часто студенти різних напрямів підготовки об’єднуються, щоб виконати конкретне практичне завдання, наприклад, виготовити модель електромобіля. Тоді прикладні механіки конструюють, електромеханіки роблять те, що стосується електричних механізмів, матеріалознавці добирають новітні матеріали, зварювальники працюють над зварними з’єднаннями. Готовий електромобіль виставляють на оглядовий майданчик університету.

На думку наших викладачів, співпраця за програмою Еразмус+ дає добрий досвід для успішної підготовки майбутніх фахівців.