Політехніки матимуть пам’ятник студентам: на території академмістечка Університету з’явиться студентський простір

Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»
проєкт пам’ятника студентам

На території академмістечка Львівської політехніки вже невдовзі з’явиться студентський простір, де молодь зможе в теплу погоду поміж парами чи після навчання проводити вільний час, спілкуватися, відпочивати. Це особливе місце буде біля четвертого навчального корпусу, де встановлять пам’ятник студентам.

Проект пам’ятника вже затвердили і його автор, скульптор Степан Федорин розпочинає роботу над творенням скульптури у натуральну величину. Пам’ятник уже має свою назву – «Розсовування меж». Це буде своєрідний символ, який втілить образ усього студентства, їхнього молодечого запалу, несприйняття жодних обмежень та тиску.

– Площа, де стоятиме пам’ятник досить камерна, тож я запропонував уникнути монументального рішення і використати садово-парковий стиль. Скульптура матиме форму квадрата, розміром 3.60 м на 3.60 м. Спробував зробити скульптуру так, щоб вона не була суцільною стіною, а повітряна, ажурно-просторова. Довкола буде безбар’єрний простір, де студенти в теплу погоду зможуть сидіти на траві, як практикують на університетських територіях за кордоном, – почав пояснювати концепцію проекту скульптор. – Головний задум – створити універсальну скульптуру, яка буде і окрасою, і місцем, біля якого в різні визначні події збиратиметься молодь.

Головна ідея – втілення образу молодих людей, які наполегливо руйнують рамки, в які їх пробують затиснути. Якщо подивитися на скульптуру зсередини, то видно, що силуети розривають куб.

– Оскільки це Політехніка, то саме точними лініями передаю геометрію: обрамлення – рівний квадрат, а крокуючі фігури, як циркуль. Хоча силуети фігур будуть більш м’які, не буде чітко видно, що вони оголені, без глибокої деталізації, а лише впізнавані силуети хлопця та дівчини. Білі птахи, які контрастуватимуть на фоні чорної бронзи, теж є символом волі. Стіни більше нагадуватимуть камінь, лінії квадрата будуть гострі, а тіла м’які. В такий спосіб покажу боротьбу тіла з каменем. На вільних площинах квадрата можна розмістити інформацію про відзнаки Політехніки, про визначні події університету. Скульптура не матиме постаменту, щоб бути посеред людей. Все виконуватиметься з бронзи, тож пам’ятник буде міцний. Студенти зможуть під кожну подію його якось прибрати, – додав Степан Федорин.