Політехніки-геодезисти, учасники програми навчання за подвійними дипломами, вразили німецьких професорів

Анастасія Мозгова, тижневик «Аудиторія»
групове фото

Політехніки-учасники програми навчання за подвійними дипломами в Німеччині поділилися своїм досвідом.

Львівська політехніка та Університет прикладних наук (Вища школа) Нойбранденбурґа співпрацюють уже 12 років. У рамках укладеної угоди є пункт про підготовку магістрів за програмою подвійних дипломів.

– Під час останнього семестру магістратури, після проходження післядипломної практики, ми на рік переїхали до Німеччини. П’ятеро – поїхали коштом програми «Еразмус», один – власним, але й для нього знайшли можливість частково повернути гроші, – розповідає тепер уже аспірант кафедри вищої геодезії та астрономії Іван Брусак.

Окрім Івана, в Університеті прикладних наук здобували досвід Тетяна Насадик, Олександр Бочаров, Ярослав Лопатін, Владислав Кондратюк та Юлія Гресько. Навчання тривало рік. У першому семестрі політехніки вивчали додаткові дисципліни, у другому – писали магістерські роботи.

– У ході навчання ми показали доволі сильні результати, німецькі викладачі були нами дуже задоволені. П’ятеро зі шести знайшли оплачувану роботу на виробництвах і в науково-дослідних організаціях Німеччини, під яку писали магістерську. Я працював у компанії Ostseestaal спільно з німецькою геодезійною організацією ITN – тестував на заводі обладнання, з метою здешевлення робочого процесу. Моя робота полягала в тому, щоб дізнаватися, чи можливо приладами за 5000 $ робити те саме, що обладнанням за 150000 $. Мої одногрупники провадили серйозну наукову діяльність, зокрема Тетяна Новосад працювала над калібруванням камери дрону, що є актуальним для фотограмметрії та геодезії, Ярослав Лопатін програмував пакет для оцифрування лінійної камери гіроскопа, приладу, який вказує на Північ – вкрай необхідного для воєнних цілей. Варто зазначити, що це дуже вузький науковий напрям, над яким мало хто працює у світі, а Ярослав досягнув унікальних результатів, – ділиться Іван Брусак.

Навчання відбувалося англійською мовою, але на роботі студентам доводилося спілкуватися німецькою, магістерські роботи писали також англійською.

24 липня 2018 року відбулося вже третє щорічне спільне німецько-українське засідання екзаменаційної комісії зі захисту кваліфікаційних магістерських робіт, підготовлених в Університеті прикладних наук Нойбранденбурґа за програмою подвійних дипломів. Із цієї нагоди до Львова прибули німецькі професори Вільгем Ґеґер, Вольфґанґ Крессе та інші. З українського боку у засіданні взяли участь професори Корнилій Третяк, Ігор Тревого, Христина Бурштинська, Володимир Глотов, Анатолій Церклевич та інші, а також аспіранти, докторанти та студенти Інституту геодезії.

Свої напрацювання Тетяна Насадик, Іван Брусак, Олександр Бочаров, Ярослав Лопатін та Владислав Кондратюк презентували англійською та німецькою мовами. Ще одна студентка з цієї групи, Юлія Гресько, продовжує написання магістерської роботи в Науковому центрі космонавтики та повітроплавання у Нойштерліці (Німеччина), оскільки контракт передбачає стажування впродовж одного року.

Чотири роботи оцінили на «відмінно», одну – на «добре». Слід відзначити, що всі роботи мають науково-дослідницький характер, тому екзаменаційна комісія порадила опублікувати результати досліджень у фахових наукових журналах України та закордону, а також рекомендувала всіх доповідачів до вступу в аспірантуру.

Нині вже четверта група політехніків-геодезистів вирушила на навчання до Університету прикладних наук Нойбранденбурґа.

групофе фото на лекції