Сортувати будуть усі: Львівська політехніка розпочала співпрацю з екологічною ініціативою «Чисте місто»

Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»
сортування сміття

Ще кілька років тому у Львівській політехніці визрівала дуже актуальна ідея – запровадити сортування сміття. Щоправда, від задуму до дій фактично не вдалося дійти. Єдине, що між навчальними корпусами з’явився величезний жовтий контейнер для пластику. Та вже цьогоріч наш університет розпочав співпрацю з екологічною ініціативою «Чисте місто», яку започаткували активісти соціальної ініціативи «Хтось не зробить» Патріаршої комісії у справах молоді УГКЦ.

Тож невдовзі, як тільки розпочнеться навчання, усіх чекає досить серйозне випробування – навчитися ретельно і відповідально сортувати сміття. Розпочнеться все з кількох корпусів – 1, 2, 3, 4, 5 і студентської бібліотеки (згодом планують охопити решту). Там на кожному поверсі розмістять по три смітники – для паперу, пластику та скла. Загалом таких смітничків буде дві сотні.

– Ми вже створили ініціативну групу для поглиблення співпраці. Приємно, що в нашому середовищі є таке активне зацікавлення цією проблематикою і розуміння, що надважливо розпочинати зміни. Та розуміємо також і те, що в один момент це не трапиться. Адже мусять відбутися зміни на ментальному рівні. Тому ми не лише встановлюватимемо смітники для сортування, а й плануємо провести навчальний цикл і для студентів, і для працівників університету, – розповіла керівник ініціативної групи, доцент кафедри економіки підприємства та інвестицій Вікторія Войцеховська.

Окрім цього, ініціатори поширення екологічної свідомості серед політехніків переймають і закордонний досвід, зокрема Італії, Швейцарії і навіть підготували тези та запитання для участі в португальській екологічній конференції, що відбудеться наприкінці травня в Лісабоні в Universidade Nova De Lisboa (NOVA).

Надалі планують запровадити сортування органічних відходів, співпрацюючи з комбінатом харчування, а також окремо збирати електронне сміття.

– Ініціатива «Чисте місто» має на меті, починаючи від навчальних закладів – дитсадочків, шкіл, університетів – змінити ставлення львів’ян до сміття. Для нас важливо запровадити культуру сортування та змалечку привчати до відповідального поводження з довкіллям, природою. Адже те, що нам нині здається несуттєвим, насправді загрожує екологічною катастрофою. Не кажучи про те, що безвідповідальне ставлення і надмірне споживацтво вичерпує наші природні ресурси, – наголосив керівник соціальної ініціативи «Хтось не зробить» та екологічної ініціативи «Чисте місто» Олег Котис. – Тому зараз ми намагаємося шукати партнерів у поширенні екологічної культури. Маємо налагоджену співпрацю з іншими екосвідомими спільнотами, зокрема із «Зеленою коробкою», ГО «Емаус – Оселя», компанією Вторресурси Захід, zero waste lviv, ЛКП «Зелене місто», управління освіти ЛМР тощо. І зупинятися на цьому не збираємося. Тішить те, що Політехніка так активно підтримала наші ідеї і має намір запровадити сортування в себе. Надалі налагоджуватимемо співпрацю й з іншими вишами.