Львівська політехніка приймала молодь із 30 країн світу, яка моделює діяльність ООН

Борис Козловський, прес-служба Львівської політехніки
на студентській конференції «Використання науки, технологій та інновацій для сталого розвитку»

Молодіжна модель Організації Об’єднаних Націй – це неформальна глобальна структура, яка об’єднує понад 400 тисяч молодих людей з усіх куточків світу. Вона є зменшеною копією ООН, а виступає як цілком самостійна світова молодіжна організація, що має власну історію і традиції. Її конференції вже відбувалися в Оксфорді, Кембриджі, Гаазі, Будапешті.

А нещодавно 120 студентів та учнів із 30 країні світу, що представляли молодіжну ООН, побували у Львові. У стінах двох вишів – Львівського національного університету імені Івана Франка та Національного університету «Львівська політехніка» – вони провели конференцію на тему «Використання науки, технологій та інновацій для сталого розвитку».

Вступним словом її відкрив ректор Франкового університету професор Володимир Мельник. Вибір місця проведення конференції він назвав «виявом підтримки молоддю усього світу боротьби, яку веде Україна проти російського агресора». Наші студенти, наголосив Володимир Мельник, були серед тих, хто революційно і безстрашно виступив за європейський вибір України.

Привітав представників Молодіжної моделі ООН і перший заступник голови Львівської облдержадміністрації Ростислав Замлинський, який сказав: «Сьогодні Україна, як і світова спільнота, зіштовхнулася з проблемою безпеки. Тому важливо, що наша країна у боротьбі з російською агресією відчуває підтримку ООН. У майбутньому ви представлятимете свої країни на міжнародній арені і спільно обстоюватимете безпеку у світі Тому дуже важливо, щоб ви напрацювали різноманітні шляхи розв’язання конфліктних ситуацій».

Надалі учасники Молодіжної моделі ООН працювали у шести різних аудиторіях Львівської політехніки. Адже робота була розподілена між комітетами, зокрема, у комітеті з питань безпеки, раді безпеки майбутнього (відвернення кризових ситуацій), раді з прав людини, раді розвитку ООН, окремо було виділено український комітет.

Найперша вимога до членів цієї громадської молодіжної організації – досконале знання англійської мови. Адже вся робота відбувається без перекладачів. Цікава практика представництва цієї чи іншої країни. Скажімо, українець не може представляти Україну, а поляк – Польщу. Українець може виступати від імені, для прикладу, Китаю, поляк – від імені Франції. Це означає, що задовго до проведення подібних засідань молодіжної ООН учасники мають із різних джерел глибоко вивчити соціально-економічний і політичний стан тих країн, від імені яких вони виступатимуть.

Ми поцікавились у гостей форуму, якими особистими мотивами вони керуються, беручи участь у таких конференціях. Сумарно відповіді прозвучали приблизно так: розширення світогляду, глибше пізнання нових країн, удосконалення англійської мови, набуття навичок майбутньої політичної діяльності чи дипломатичної кар’єри, вміння вести цивілізовану полеміку. Кожен комітет молодіжної ООН приймає відповідну резолюцію. Але, як виявилося, ці документи не скеровують у «дорослу» ООН. Хоча, на нашу думку, варто було б доносити думку молоді світу до тих, хто тепер відповідає за світовий порядок і безпеку.

Фінансують подібні конференції коштом меценатів.

на студентській конференції «Використання науки, технологій та інновацій для сталого розвитку» на студентській конференції «Використання науки, технологій та інновацій для сталого розвитку» на студентській конференції «Використання науки, технологій та інновацій для сталого розвитку» на студентській конференції «Використання науки, технологій та інновацій для сталого розвитку» на студентській конференції «Використання науки, технологій та інновацій для сталого розвитку» на студентській конференції «Використання науки, технологій та інновацій для сталого розвитку» на студентській конференції «Використання науки, технологій та інновацій для сталого розвитку» на студентській конференції «Використання науки, технологій та інновацій для сталого розвитку» на студентській конференції «Використання науки, технологій та інновацій для сталого розвитку» на студентській конференції «Використання науки, технологій та інновацій для сталого розвитку» на студентській конференції «Використання науки, технологій та інновацій для сталого розвитку» на студентській конференції «Використання науки, технологій та інновацій для сталого розвитку» на студентській конференції «Використання науки, технологій та інновацій для сталого розвитку»