На благо інфраструктури України: Політехніка приймала міжнародну конференцію з машинобудівних конструкцій

Анастасія Мозгова, тижневик «Аудиторія»
на конференції

Львівська політехніка приймала VI Міжнародну науково-технічну конференцію «Теорія та практика раціонального проектування, виготовлення і експлуатації машинобудівних конструкцій».

Захід тривав 25 та 26 жовтня і був присвячений 100-річчю Національної академії наук України та 140-річчю Наукового товариства імені Шевченка. Львівська політехніка, зокрема Інститут інженерної механіки та транспорту, стала одним з організаторів конференції.

На відкритті події з привітаннями виступили заступник Голови Західного наукового центру НАН України і МОН України Олег Зинюк, проректор Львівської політехніки Дмитро Федасюк, Голова Українського наукового товариства з механіки руйнування матеріалів Володимир Панасюк, Голова НТШ Роман Кушнір, начальник комплексу ДП КБ «Південне» ім. М. К. Янгеля Володимир Сіренко та інші поважні учасники конференції.

– Проектування конструкцій без врахування умов виготовлення та умов експлуатації – невдячна справа. Нині у таких передових сферах науки і техніки як ракетна, авіаційна, оборонна застосовують нові матеріали, тому розроблення методів розрахунку конструкцій цих матеріалів є вкрай важливе, оскільки наразі таких даних і методів є обмаль, – розповідає голова оргкомітету конференції, завідувач кафедри експлуатації та ремонту автомобільної техніки професор Богдан Кіндрацький.

Саме про це йшлося у виступах доповідачів. Велика увага у доповідях учасників конференції приділена методам неруйнівного контролю конструкцій і споруд з метою оцінити можливості їх подальшої експлуатації. За словами професора Кіндрацького, це дуже важливо, оскільки більшість таких об’єктів інфраструктури України як мости, газо- і нафтопроводи вже відпрацювали по 30–45 років і далі продовжують перебувати в експлуатації. Ще одна цікава тема стосувалася розрахунку проектування стартових майданчиків для запуску ракетних установок і ракетно-космічної техніки. Важливо, що йдеться не лише про наукові доповіді – ДП КБ «Південне» розробляє і застосовує методи проектування й випробовуання для створення нових видів ракетно-космічної техніки. Не менш цінним є представлений на конференції метод розрахунку надійності та міцності оболонок космічних ракет – він нівелює потребу надто складного й затратного експериментального тестування на міцність таких об’єктів. Раніше розробники були змушені створювати оригінальний виріб і за допомогою еквівалентних до реальних навантажень випробовувати його, що є дуже дорого, а тому – економічно невигідно. Методи теоретичного розрахунку і прогнозування міцності нових матеріалів та конструкцій значно здешевлюють цей процес.

Загалом на конференцію було подано 102 цікаві доповіді, які представили учасники з різних областей України та Польщі.

на конференції на конференції на конференції на конференції на конференції на конференції на конференції на конференції на конференції на конференції на конференції