Львівська політехніка – перший український виш із електронним студентським квитком

Анастасія Задорожна, тижневик «Аудиторія»
Павло Жежнич

Електронний студентський квиток у смартфоні – більше, ніж цифрова версія «традиційного» студентського пластикового квитка. Це фактично окремий додаток для студента. Новий крок у майбутнє та невід’ємний атрибут сучасності.

Реалії XXI століття свідчать про те, що смартфон у руках = сучасна людина, тож електронний студентський квиток невдовзі стане мастхевом для сучасного студента, який прагне йти в ногу з прогресом. Доки Міністерство цифрової трансформації України планує розробити та запровадити в Україні електронний студентський квиток, який існуватиме у вигляді спеціального додатка для студентів, Львівська політехніка вже зробила кроки для його впровадження. Ще 2017 року Політехніка спільно з «Приватбанком» запровадила пілотний проєкт, що отримав назву «Digital Студентський квиток». В його тестуванні брали участь студенти університету, а найактивніші юзери отримали новенькі смартфони у подарунок від банку.

Як розповів проректор із науково-педагогічної роботи та інформатизації, професор Павло Жежнич, «наразі проєкт працює в Політехніці та нещодавно отримав новий інтерфейс, що повністю дублює вигляд пластикового студентського квитка, проте про масштабну цілковиту заміну пластикового студентського квитка на електронний ще не йдеться, оскільки проєкт потребує доопрацювання».

Павло Іванович зазначив, що Політехніка – сучасний виш, який дбає про своїх студентів, саме тому вони й узяли участь у проєкті. Адже, за словами проректора, пластикові студентські квитки позбавлені чіпів, що дозволяє легко їх підробити, що неможливо зробити з електронною версією. Так, до прикладу, справжність пластикового студентського неможливо перевірити у громадському транспорті чи під час купівлі квитків на культурні заходи: книжкові форуми, музеї, кінотеатри та багато іншого. Перевірка можлива лише на сайті Єдиної державної електронної бази з питань освіти, послугами якої не завжди є можливість скористатись, тому кількість шахраїв щороку зростає.

Пан Жежнич відзначив, що спудеї активно долучалися до тестувань та неабияк зацікавилися новинкою. Функціонал електронного студентського змінюватиметься та щоразу наповнюватиметься новими можливостями, враховуючи потреби закладу освіти й студентів. І з часом цілком ймовірно зможе повністю замінити пластиковий.

Наразі, як зазначив проректор, проблема полягає лише в тому, чи затвердить Міністерство освіти та науки України цей квиток для всеукраїнського визнання.

Тож можна сміливо заявити, що Політехніка першою впровадила в дію проєкт електронного квитка, хоч наразі він і перебуває на стадії доопрацювання.

У чому ж особливість електронного квитка? Як зазначають на офіційному сайті банку:

  • імідж сучасного вишу;
  • підвищення цифрової компетентності студентів і викладачів;
  • безпечна, сучасна та безкоштовна функція для студентів і викладачів;
  • мобільність – швидкий доступ до документа;
  • безоплатний миттєвий випуск/перевипуск мобільного студентського квитка;
  • актуальний розклад для студентів та викладачів у смартфоні;
  • оплата навчання, проживання, проїзду тощо;
  • засіб комунікації (можливість розміщувати оголошення про втрату чи знахідку квитка в інформаційному вікні);
  • пільги на проїзд.