Відповідальний секретар Приймальної комісії Університету Роман Шуляр: Політехніка оцифровується

Катерина Гречин, тижневик «Аудиторія»
Роман Шуляр

Розпочався новий рік, який невпинно наближає випускників шкіл не лише до ЗНО, а й хвилювань щодо вступу у вищі навчальні заклади України. Їх цього року чекають істотні зміни: приємні і не дуже. Про це розповідає відповідальний секретар Приймальної комісії Львівської політехніки Роман Шуляр.

– Таких основних змін є три. Перша стосується нових спеціальностей. Щоб знайти свій омріяний фах, вступники мусять уважно вивчити перелік спеціальностей 2015 року, зорієнтуватися, які старі напрями перейшли у нові спеціальності. Тут є багато нюансів. До прикладу, деякі напрями злилися в одну спеціальність, або старий напрям розділився на дві нові спеціальності. Маємо інформацію, що незабаром з’явиться нова галузь знань і деякі спеціальності перейдуть у неї. Очевидно це стосуватиметься й Політехніки.

З усіма новаціями можна ознайомитися у розділі «Вступникам» в додатку до «Правил прийому…», розміщеному на сайті Львівської політехніки. Взагалі, основну роль інформування відтепер відіграватиме сайт Політехніки.

Напрями підготовки залишаються лише для вступників на старші курси на базі молодшого спеціаліста, для поновлених на старші курси, при вступі на другу вищу освіту, тобто для поповнення груп, які вчаться за старими напрямами підготовки.

Магістратура теж повністю оновлює свої спеціальності. На один рік ми зберегли старі спеціальності магістра, які тепер стануть спеціалізаціями.

Друга велика зміна – вступники після школи будуть подавати лише електронні заяви на сайт Міністерства освіти й науки. У Політехніці буде створено консультаційний пункт з доступом до комп’ютера та інтернету, щоб можна було від нас передавати свої електронні заяви. Цю роль виконуватиме Студентський комп’ютерний навчальний комплекс, розташований у студентський бібліотеці. Допомагати вступникам будуть волонтери і співробітники, які раніше приймали документи. Подати паперові заяви зможе дуже обмежене коло вступників: ті, хто вступатиме за співбесідами, має право на першочергове зарахування чи вступні іспити.

Нещодавно внесено зміни в низку законодавчих актів, якими ліквідовано вступ поза конкурсом для дітей, які раніше мали пільги при вступі до вишу. Цього року вони вступатимуть на загальних засадах. Якщо не потраплять на державні місця, будуть претендувати на допомогу від держави в інших формах: на соціальні стипендії, підтримку оплати за навчання тощо. Як це буде відбуватися на практиці, ми не знаємо, бо нема ще відповідних інструкцій. Гадаю, буде два шляхи: або додатковим списком будемо просити бюджетні місця, або на наше прохання МОН надаватиме додаткові стипендії.

Третя зміна – відбір на державне замовлення. У магістрів і тих, хто вступатиме на базі молодших спеціалістів, змін нема ніяких. Для школярів спосіб виділення університету державного замовлення змінено. МОН до червня буде вирішувати, які спеціальності в кожному університеті будуть профільні, бо лише на них буде виділено державне замовлення і обсяг, який відштовхуватиметься від минулорічного державного замовлення з кожної профільної спеціальності. Якщо певна кількість вступників з високими балами обере у перших пріоритетах Львівську політехніку, то університет зможе отримати від держави ще +25 відсотків державних місць. Якщо таких вступників не буде, то можна навіть не отримати державного замовлення на певні спеціальності. Як на ділі проходитиме ця процедура, ще також невідомо.

При вступі абітурієнти будуть бачити дві цифри: мінімальний і максимальний обсяг. А 1 серпня, коли база надасть вступникам рекомендації, ми разом із ними довідаємося, на які спеціальності університет отримав державне замовлення і в якому університеті вступники отримали рекомендацію.

Щодо непрофільних спеціальностей, то вступники можуть навчатися лише за кошти юридичних і фізичних осіб. Докладніше про все довідаємося ближче до вступу.

Ми чекаємо від МОН змін умов прийому на навчання, бо наші «Правила…» будуть базуватися саме на них. Основною ланкою прийому документів в паперовій формі стають нині деканати дирекцій інститутів.