Data Science – наука про дані: Політехніка організувала І Міжнародну конференцію «Data Stream Mining & Processing»

Ірина Шутка, тижневик «Аудиторія»
на конференції «Інтелектуальний аналіз та обробка потоків даних»

Data Science – наука про дані – нині популярний науковий тренд, а робота, пов’язана з аналізом, обробкою даних, розробленням засобів штучного інтелекту, – затребувана і перспективна. Актуальні питання галузі обговорили недавно, 23 – 27 серпня, під час І Міжнародної наукової конференції «Інтелектуальний аналіз та обробка потоків даних» (Data Stream Mining & Processing, DSMP’2016).

Конференція зібрала понад 150 учасників з різних міст України (Київ, Одеса, Харків) і з-за кордону (Польща, Чехія, Росія). Відкриття і пленарне засідання відбулись у Політехніці, а далі працювали у відпочинковому комплексі «Бухта вікінгів».

– Обмежений простір сприяє більшій концентрації на роботі, активнішому спілкуванню молодих і старших дослідників, фактично перетворюючи зустріч на школу-семінар, – зауважує співголова оргкомітету DSMP’2016, проректор Львівської політехніки Юрій Рашкевич.

Науковці зосередили увагу на такій тематиці, як гібридні системи обчислювального інтелекту, машинний зір і розпізнавання образів, методи аналізу великих даних тощо.

DSMP’2016 організували Львівська політехніка (кафедра інформаційних технологій видавничої справи, ІКНІ) та Харківський національний університет радіоелектроніки. Виші мають давні добрі контакти (професор Дмитро Пелешко зі Львова, професори Євген Бодянський, Володимир Машталір, Олена Винокурова з Харкова), а найголовніше – поважні напрацювання у напрямах обробки сигналів, зображень, розпізнавання образів тощо (відповідні школи сформовані ще в 1960–70-х рр.). Організатори сподіваються, що DSMP стане важливою і для академічного середовища, і для кооперації з ІТ-галуззю. Професор Юрій Рашкевич зазначає:

– Однією з особливостей конференції є залучення провідних ІТ-компаній Львова (цього разу це SoftServe, Global Logic, ін). Ми хотіли б, щоб вона мала не тільки освітньо-науковий, а й інноваційний характер – формувала тісніші контакти між науковцями, університетами та бізнесом, у цьому випадку з ІТ-індустрією.

на конференції «Інтелектуальний аналіз та обробка потоків даних» на конференції «Інтелектуальний аналіз та обробка потоків даних» на конференції «Інтелектуальний аналіз та обробка потоків даних» на конференції «Інтелектуальний аналіз та обробка потоків даних»