Львівська політехніка бере участь у проектах архітектурного і ландшафтного розвитку міста

За матеріалами сайту БЖ
вулиця

Юліан Чаплінський – начальник управління архітектури та урбаністики Львівської міської ради, або, як його ще називають, головний архітектор Львова. На архітектурному фестивалі PROSTONEBA в Києві він поділився досвідом розвитку міста, розповів про проекти, що вже здійснені у Львові, та про ті, які ще тільки планують здійснити.

Про доступність вулиць

За словами Юліана Чаплінського, в більшості міст України вулиці роблять, як євроремонт. Якійсь проектний інститут розробляє проект, рахує кошторис, проходить експертизу, на нього виділяються кошти, і починається робота. Зокрема, після такого ремонту вулиці Богдана Хмельницького виявилося, що там все зроблено абсолютно без урахування потреб людей.

На щастя, у Львові є урбаніст Штефан Габі, який працював у міськраді Ляйпцига. Ця міськрада надала грант у 72 тисячі євро на спільний проект «Вулиця для всіх», який триватиме три роки – від жовтня 2015 року до вересня 2018-го.

Було проведено багато зустрічей з різними громадськими організаціями, обмін досвідом з німецькими колегами. До виконання проекту залучили Національний університет «Львівська політехніка» і напрацювали певні аспекти завдання. Для експерименту обрали вулицю Бандери, яка веде від Привокзальної площі до вулиці Коперника. Фасадами на неї виходять корпуси Львівської політехніки, а на протилежному боці – житлові будинки ХІХ сторіччя.

Залучили також директорів шкіл, директора органного залу, отців з церков, власників ресторанів та магазинів, мешканців вулиці. Це повинно максимально вичерпати претензії людей до проекту, який буде реалізовано.

Вулиця Бандери – перший проект, який вже більше року обговорюють у суспільстві, і вже напрацьовано 95% технічного завдання для проектування.

Про повернення водойм

У темі використання водного ландшафту, розповідає Юліан Чаплінський, львів’ян надихнув досвід Амстердаму та Ляйпцигу. У ХІХ столітті Львів сприймали як місто на воді. Зараз воду втрачено повністю. Стави, що залишилися, висихають, дощова каналізація непродумана, фонтани включаються епізодично. Однак європейські колеги запевняють, що все можна відновити – розробити інтегровану концепцію і почати працювати.

Фахівці Львівської міської ради влаштували воркшоп з ревіталізації ставів за участю голландських ландшафтних архітекторів, представників львівських проектних організацій і Національного університету «Львівська політехніка». Розробили схему відновлення найбільшого історичного ставу на вулиці Вітовського. Вже проведено багато зустрічей з інженерами, ландшафтниками, громадськістю. Передбачено максимальне розширення ставу з островами та створенням тераси з басейном, який міг би бути плавальним.
 

Докладніше: Журнал великого міста

проект вулиці відновлення найбільшого історичного ставу на вулиці Вітовського