Науковий співробітник Львівської політехніки розробив енергоощадну технологію очищення водойм

За матеріалами сайту EcoTown
чиста вода

Науковий співробітник Національного університету «Львівська політехніка» Юрій Сухацький розробив енергоощадну технологію очищення водних середовищ від органічних сполук. Про це йдеться у проєкті «Основи гнучкої та енергоощадної технології кавітаційного очищення водних середовищ від органічних сполук і твердофазних дисперсних частинок», який став продовженням кандидатської дисертації вченого.

Технологія передбачає очищення водних середовищ насамперед, від аренів – бензину, нафталену, антрацену.

– Використовую кавітацію – явище, коли всередині рідини утворюються порожнини, які заповнюються газом, парою або їхньою сумішшю, – пояснює науковець. – Своєрідний електричний струм пропускається через воду і вбиває бактерії завдяки подачі імпульсів тиску, які утворюються в кавітаційних бульбашках.

У рідині завжди є розчинені гази або тверді частинки, які виступають центрами зародкоутворення кавітаційних бульбашок:

– Ці кавітаційні зародки ростуть з утворенням кавітаційних бульбашок і сплескуються з виділенням великої кількості енергії, яка виділяється у маленьких зонах і супроводжується виникненням високих температур. Внаслідок таких умов відбувається розклад води під дією звуку, – наголошує Юрій Сухацький.

Технологія допомагає очищати не тільки природні водойми, а й рідкофазні відходи промислових підприємств.

– Мікродинамічний струменевий кавітатор уже запатентували і плануємо запустити його у промислове виробництво, – каже науковець. – Вже є фірми, які готові впроваджувати нову технологію.

Для детального дослідження Юрій Сухацький отримав президентський грант, який планує використати для закупки коштовних реактивів для подальших експериментів.

– В Україні систематичних досліджень кавітації мало, тоді як в Індії, Китаї та Німеччині вони дуже популярні, адже окрім очищення води це явище можна використовувати й в енергетиці, – пояснює він. – Наприклад, за кордоном кавітацію використовують для обігріву шкіл, садочків та інших приміщень – різнодинамічні струменеві кавітатори мають досить високий коефіцієнт корисної дії.

Юрій Сухацький зауважує, що фізико-хімічні або біологічні методи очищення води є менш ефективними:

– Мікроорганізми, які використовують для очищення біологічним методом, можуть не витримувати навантаження і вмирати. Кавітацією ж можна очищати навіть невеликі об’єми, а потім оброблені об’єми використовувати у необробленому середовищі – це економія на устаткуванні і, відповідно, заощадження коштів.

Над дослідженнями кавітаційних явищ на кафедрі хімії і технології неорганічних речовин Національного університету «Львівська політехніка» працюють уже близько 10 років.