«Політехнік-3» – навчально-оздоровчий табір, який створюють відпочивальники

Валентина Софілканич, Центр комунікацій Львівської політехніки
У НОТ «Політехнік-3»

Студенти Інституту архітектури та дизайну приїжджають до навчально-оздоровчого табору «Політехнік-3» не тільки відпочивати, а й працювати над проєктами, які стосуються його оновлення. Їхні курсові та дипломні роботи – плани щодо майбутнього осучаснення бази, ефективнішого загосподарювання її території, і керівництво намагається реалізовувати їх.

– Кафедра архітектурного проєктування та інженерії надає увагу цій тематиці, бо табір від самого початку свого існування вигідно відрізняється від сусідніх баз відпочинку якісною архітектурою і комфортністю. Однак зростають конкуренція та вимоги самих політехніків, які мають уже досвід відпочинку за кордоном і можуть порівняти комфорт зарубіжний із комфортом табору. Нам належить вирішувати, як перспективно розвивати наш табір, адже тут треба враховувати й майбутні кліматичні зміни. Потрібно, щоб він не втрачав своєї актуальності, особливо для відпочинку сімей з маленькими дітьми, був для університету рентабельний і створював позитивний імідж Політехніки. Також варто працювати над розширенням часових меж експлуатування табору впродовж року – місцева погода дає змогу розпочати відпочинок уже в травні, а закінчити в жовтні. Однак наразі у пріоритеті питання розширення їдальні, адже за повної завантаженості табору відпочивальники мусять харчуватися у дві зміни. Завдання ускладнюється тим, що проєкт реконструкції їдальні має бути цілком реалістичний, фінансово не надто затратний. Реалізування має відбуватися без залучення великої будівельної техніки й чималої кількості будівельників, без зупинення функціонування табору і їдальні зокрема. Важливо, щоб втручання в довкілля було мінімальне, тому що тут треба берегти кожне дерево, яке вирощували наші ж студенти, – розповідає завідувач кафедри архітектурного проєктування та інженерії, доктор архітектури Ігор Гнесь.

Співпраця кафедри архітектурного проєктування та інженерії і НОТ «Політехнік-3» триває від початку історії табору, адже його запроєктував В’ячеслав Капелюжний – колишній викладач кафедри. Сьогодні табором керує доцент цієї ж кафедри – Микола Бродський. Він зацікавлений у розробленні студентських проєктів, оскільки студенти опрацьовують різні варіанти, які можна порівняти й обрати найкращий. Головна перевага їхніх ідей у тому, що студенти і їхні керівники-викладачі є частими гостями табору, не раз відпочивали тут, тому особисто відчули всі нюанси місцевого відпочинку. А щоб ще глибше виявити недоліки й потреби табору, вони навіть провадять анкетування відпочивальників.

– Ми зі студентами давно працюємо над оновленням бази, а також над наповненням її різними цікавинками для відпочивальників. Сьогодні людей не здивуєш гарними номерами, тому хочемо, щоб база запам’ятовувалася, приваблювала особливостями, яких не побачиш на інших базах, хоча б у Коблевому. Наприклад, облаштувати в морі на мілині крихітний острівець на віддалі 100–150 м від берега технічно не складно, але він зробить пляжну зону нашого табору цікавішою й привабливішою для дітей. Є також ідеї щодо влаштування кемпінгу для автотуристів, створення умов для заняття кінним спортом та багато інших цікавих ідей, які запропонували наші студенти і викладачі, – ділиться напрацюваннями Любов Соловій, доцентка кафедри архітектурного проєктування та інженерії.

Однак це віддалена перспектива. Наразі крім розширення їдальні на порядку денному – проєктування пляжного кафе, а ще треба модернізувати спальні корпуси, щоб забезпечити кращі умови для сімейного відпочинку. Особлива потреба у проєктуванні невеликих, комфортних, з креативною архітектурою котеджів на одну сім’ю, щоб привабити заможних відпочивальників. Потрібно також поліпшити умови для людей з інвалідністю та розв’язати питання диференційованого відпочинку осіб різних вікових категорій.

– Наші проєкти присвячено реконструкції території й розробленню пропозицій щодо реорганізування простору, його осучаснення та пристосування до потреб молоді, яка відпочиває в «Політехніку-3». Перевагою тут є те, що студенти особисто можуть приїхати сюди, ознайомитися з об’єктом проєктування, відчути колорит і мальовничість цього середовища. Це надихає і допомагає спроєктувати щось справді круте для майбутніх відпочивальників, – розповідає Юрій Несторівський, голова студентського профбюро Інституту архітектури та дизайну, студент кафедри архітектурного проєктування та інженерії.

Проєкти, які стосуються цих тем, уже розробляють студенти кафедри архітектурного проєктування та інженерії, які відпочивали цього літа в НОТ «Політехнік-3».

У НОТ «Політехнік-3» У НОТ «Політехнік-3» У НОТ «Політехнік-3»