Подорож у життя та творчість Соломії Крушельницької: студенти ІКНІ відвідали музей видатної оперної співачки

Катедра української мови Львівської політехніки
Фото з відвідин музею

Доцент катедри української мови Національного університету «Львівська політехніка» Софія Булик-Верхола організувала екскурсію до Музично-меморіального музею Соломії Крушельницької для студентів ІКНІ (група ФЛ-14). Студенти, зацікавлені та захоплені побаченим і почутим, із задоволенням поділилися враженнями.

Аліна Чучко зазначила: «Екскурсія до музею Соломії Крушельницької перетворилася на незабутню подорож у життя та творчість видатної української оперної співачки. Відвідати цей музей – означає зануритися в історію долі цієї виняткової жінки, яка своїм талантом і пристрасним виконанням завойовувала серця слухачів у всьому світі.

Екскурсія була детальною та інформативною завдяки чудовому екскурсоводу, який з великим ентузіазмом розповідав нам про життя та творчість Соломії Крушельницької. Він розкривав таємниці її успіху, важливі етапи кар’єрного шляху та значення її внеску у світове мистецтво.

Кожен експонат віддзеркалює її велич, відданість мистецтву. Неможливо не захоплюватися непересічною силою та пристрастю до мистецтва Соломії, кожен її крок вражає своєю сміливістю та відданістю.

Відвідання музею Соломії Крушельницької стало глибоким духовним досвідом, що розширило моє розуміння не лише музичного світу, але й сили людського духу. Це місце, де історія оживає, а доля великої артистки залишає назавжди свій слід у серцях кожного, хто відвідав музей».

Марія Петрівська зауважила: «Ми дізналися про сім’ю Крушельницьких, про навчання Соломії спочатку у Львові, а згодом в Італії. Здивувало, що її голос неправильно визначали декілька разів, і відповідно на новому місці навчання їй потрібно було переучуватися. В одній із кімнат розташований монітор, за допомогою якого можна дізнатися більше про будь-яку з вистав Соломії детальніше. Та найбільше вразила наша остання зупинка, де ми мали змогу послухати уривок з опери «Мадам Баттерфляй» Дж. Пуччіні. Емоції просто не можливо описати словами, мурашки не покидали шкіру і досі при згадці повертаються. Також послухали один із записів, який Соломія зробила уже в 79-річному віці, хворіючи на рак горла. Незважаючи на це, вона до самої смерти зберегла прекрасний голос. Дуже заздрю її сучасникам, які мали змогу насолоджуватися співом артистки наживо».

Марта Належита додала: «Не можу не згадати про вишуканість. Збережені особисті речі неймовірної жінки (рукавички, баночки від парфумів) свідчать про розкіш еліти її часів і захоплюють своєю витонченість і неймовірним смаком. Ми справді гордимося нашою всесвітньовідомою співачкою, Львівська опера названа на її честь, але мало хто знає, що через певні непорозуміння Соломія виступала у місті Лева лише 6 разів».

Юліана Олійник написала: «Цією вуличкою я прогулювалася сотні, а може і тисячі разів, оскільки так пролягав мій шлях до школи, проте я і гадки не мала, що в одному з цих будинків розташований музей відомої української оперної співачки Соломії Крушельницької. Усередині панує атмосфера тогочасної культури, адміністрація дуже гарно зберегла автентичність приміщення. Іноді мені здавалося, що я прийшла не на екскурсію, а на справжній візит до пані Соломії, а в момент, коли почула запис голосу співачки, мені дійсно здалося, що вона стоїть десь отут, поряд. Уся екскурсія, що тривала півтори години, промайнула як на одному подиху, неодмінно завітаю сюди ще й з батьками!»

Фото з відвідин музею Фото з відвідин музею Фото з відвідин музею Фото з відвідин музею Фото з відвідин музею Фото з відвідин музею Фото з відвідин музею Фото з відвідин музею Фото з відвідин музею