Плюси та мінуси дистанційного навчання

Дмитро Мазепа, студент другого курсу кафедри журналістики та засобів масової комунікації ІППО
Герб Львівської політехніки

2020 рік – рік кардинальних змін у всіх галузях життя. Дистанційне навчання на сьогодні стало вже звичним явищем. Особисто я, як і більшість моїх друзів, уже забув як це – вставати зранку, добиратися в заторах на пари та перепрошувати викладача за запізнення. Досліджуючи питання дистанційного навчання, можна зробити висновки про те, що у нього є як свої плюси, так і мінуси.

Одним із плюсів дистанційного навчання є економія часу та коштів на дорогу до університету. Спілкуючись зі студентами Львівської політехніки, розумієш, більшість була задоволена тим, що зранку можна довше поспати, не потрібно стояти в ранішніх заторах, їхати в переповненому громадському транспорті. Зараз достатньо встати за 20 хвилин до пари, просто зайти в ZOOM і вони вже на занятті.

Окрім цього, ще одним із плюсів студенти, які проживають в інших містах та селищах, вважають значну економію коштів. Під час дистанційного навчання не потрібно витрачати їх на оплату за проживання в гуртожитку чи іншому помешканні, а також на харчування. Нині студенти можуть відвідувати навчання онлайн з рідної домівки, що є для них великим плюсом, оскільки вчитися в домашній атмосфері набагато комфортніше.

Деякі студенти ставлять плюс дистанційному навчанню тому, що з’явилося більше вільного часу. Зараз вони можуть виконувати завдання в зручний для них час, відтак, мають можливість вільно планувати свої особисті справи й навіть під час навчання перебувати в дорозі чи іншому місті.

Головне в житті кожної людини є здоров’я, а тому ще одним плюсом дистанційного навчання є те, що студенти, як і викладачі Львівської політехніки, не наражають один одного та своїх рідних на небезпеку під час пандемії.

Водночас, слід зазначити, що завжди де є плюси, залишається місце і для мінусів. Під час спілкування зі студентами Львівської політехніки зустрічалися поодинокі негативні відгуки про дистанційне навчання.

Деякі із студентів скаржилися на збій в інтернет-зв’язку як в них, так і у викладачів, часто виникали проблеми із входом в програму ZOOM. Також зустрічалися студенти, які не зовсім були готові до дистанційного навчання через технічні труднощі, такі як відсутність у місцевості, де вони проживають, мережі Інтернет, відсутність достатнього технічного оснащення, необхідного для провадження онлайн-навчання (веб-камери, мікрофона або ж взагалі комп’ютера).

Також студенти розчаровані в дистанційному навчанні, оскільки вони позбавленні живого спілкування із одногрупниками, друзями та викладачами, сумують за студентським життям.

Отже, ставлення до дистанційного навчання є різне. Мусимо пам’ятати, що життя та здоров’я студентів і викладачів – це вагомо. Однак ніщо не замінить живе спілкування, задоволення від похвали викладача за правильну відповідь, емоцій від справжнього спілкування без маски.