Підтримка ЗСУ через мистецтво: студентка створила набір листівок із зображеннями храмів Львова

Артем Журавльов, Центр комунікацій Львівської політехніки
Христина Паляниця

Кожен у часи випробувань намагається зробити свій внесок у перемогу. Для когось це волонтерство, для інших — мистецтво. Христина Паляниця, студентка кафедри архітектурного проєктування та інженерії, вирішила поєднати любов до мистецтва й бажання допомогти захисникам України. Вона реалізувала унікальний проєкт — створила набір листівок із зображеннями найвеличніших храмів Львова, що підписані українською та англійською мовами. Всі зібрані кошти від продажу листівок ідуть на підтримку Збройних сил України.

Ідея проєкту: від задуму до реалізації

Ідея створення листівок виникла у Христини на тлі бажання зробити свій внесок у допомогу ЗСУ, використовуючи свої творчі здібності. Вона вирішила зобразити храми Львова, бо саме ці архітектурні шедеври є важливою частиною культурної спадщини України й символізують духовну стійкість.

— Усе почалося з думки: «Що я можу зробити сьогодні для наших захисників?» Безперечно, студенти не належать до тих, хто може зробити значні фінансові пожертви на Збройні сили України, але ми здатні допомогти воїнам своїми талантами. Так зародилась ідея створити 12 рисунків з найвеличнішими храмами міста Львова та скомпонувати їх у набори поштівок, а відтак дарувати такі комплекти за благодійні внески на суму від 300 грн на потреби Сил оборони України. Особливість ініціативи в тому, що вона є суто волонтерською, адже абсолютно всі кошти від реалізації наборів листівок будуть передані на закупівлю FPV-дронів для наших воїнів.

Ще однією метою цього проєкту є показати, яким є правдивий Львів, закцентувати увагу на важливості духовності як основи формування культурної самобутності нашого міста, адже кожна із зображених на поштівках святинь є свідченням неперервності традиції спорудження храмів у Львові як результату високого рівня духовної культури його мешканців протягом століть.

Таким чином, цей благодійний проєкт поєднує в собі допомогу українським захисникам у боротьбі з російськими окупантами та спробу заохотити суспільство до глибшого пізнання духовної величі й історії міста Лева, — розповідає Христина.

Створення листівок: мистецтво як засіб підтримки

Кожен рисунок підкреслює архітектурну красу та деталі найвеличніших споруд Львова. Під кожним зображенням зазначено назву храму та його адресу українською й англійською мовами, щоб листівки можна було використовувати і для поширення української культури за кордоном. Ці листівки вже розповсюджують як в Україні, так і за її межами, а кошти надходять на підтримку армії.

— Сьогодні є багато небайдужих людей у цілому світі, які вболівають за перемогу нашої держави, тому активно долучаються до різноманітних благодійних проєктів, аукціонів і зборів. Потужною волонтерською силою є наша діаспора в Європі та США. Так, минулого тижня завдяки підтримці архієпископа УГКЦ Бориса Ґудзяка вдалося передати 50 комплектів листівок для українців у Філадельфії. Дуже сподіваюся, що поширення цих наборів за кордоном не лише дасть змогу зібрати необхідні кошти для потреб українських захисників, а й продемонструє світовій спільноті красу сакральної архітектури нашої держави як духовного й культурного феномену, відтак заохотить міжнародне співтовариство до всебічної допомоги Україні як у безпосередній боротьбі з російським агресором, так і в збереженні та відновленні українських міст, — зазначає студентка.

Підтримка ЗСУ: кожна листівка — внесок у перемогу

Усі кошти від продажу листівок Христина передає на закупівлю FPV-дронів для військовослужбовців 24 ОМБр імені короля Данила. Її проєкт уже набув популярності серед студентів, викладачів та небайдужих людей, які прагнуть підтримати наших захисників через придбання цього набору. До збору можна долучитися.

— На цей момент зібрано 12 050 грн на банку та 1500 грн готівкою, попередня мета збору — 100 тис. грн. Усі зібрані кошти будуть передані на закупівлю дронів FPV, оскільки ці безпілотні системи є ефективними засобами для знищення ворожих цілей і збереження життів українських захисників, — зауважує Христина.

Професійний шлях і вплив на суспільство

Команду Центру комунікацій також зацікавив професійний шлях дівчини, і Христина люб’язно відповіла на кілька наших запитань.

— Христино, яку спеціальність ви здобули на бакалавраті і яку здобуваєте на магістратурі?

— Протягом п’яти років навчаюсь в Інституті архітектури та дизайну Львівської політехніки. Минулого року успішно закінчила бакалаврат за спеціальністю «архітектура та містобудування», а зараз продовжую навчання на магістерському рівні на кафедрі архітектурного проєктування.

— Як сильно відрізняється навчання тепер від того, яким воно було до повномасштабного вторгнення?

— Тут, вважаю, ключова відмінність полягає в моральному аспекті. Повномасштабна війна стала імпульсом до переосмислення значення освіти загалом. Сприйняття навчання в університеті як здобування фаху, сходинки у професійному зростанні відійшло на другий план. Усвідомлення відповідальності за долю своєї країни, бажання зробити внесок у її перемогу, а надалі у відбудову — це ті пріоритети, які щодня мотивують мене старанно навчатися, не шкодуючи зусиль і часу. Сьогодні відчуваю прямий обовʼязок перед кожним українським захисником зробити все можливе, щоб здобута в університеті освіта стала інструментом для відновлення України, адже саме завдяки мужності наших воїнів я сьогодні можу жити і навчатися в рідній країні рідною мовою.

— Знаємо також, що ви отримуєте академічну стипендію Президента. Розкажіть докладніше, за які заслуги надають цю стипендію і що вона означає саме для вас?

— Президентську стипендію призначають студентам-відмінникам за особливі досягнення в навчальній, науковій та громадській діяльності. Маю честь отримувати таку стипендію вже втретє за період навчання у Львівській політехніці. Для мене це насамперед велика відповідальність, адже підтримка держави, особливо в час війни, мотивує вкладати максимальну кількість зусиль у навчання та наукові дослідження, щоб надалі, використовуючи ці знання, відбудовувати українські міста, зберігаючи історію, культуру та національну памʼять нашого народу, формувати новітній архітектурний ландшафт незламної країни.

— Що можете порадити нашим читачам? Які є важелі впливу на суспільство, щоб українці більше донатили та працювали на нашу перемогу?

— На мою думку, бути по-справжньому незалежними, жити в демократичній та територіально цілісній державі, спілкуватись українською мовою є більш ніж достатньою мотивацією для кожного громадянина України робити все можливе для перемоги у війні з рф, адже заради цього наші військові вже понад 10 років героїчно воюють з російськими загарбниками, захищаючи державність і суверенітет України, свободу та національну ідентичність нашого народу. Тому, маючи можливість жити, навчатись або працювати в тилових містах чи за кордоном, нам не потрібно десь шукати мотивацію для праці на перемогу, адже вона поруч — у піксельній формі із синьо-жовтими нашивками… Якщо для когось цього не досить, навряд чи знайдуться аргументи, щоб переконати таку частину суспільства працювати на благо України, та й чи потрібно це робити взагалі... На кожному з нас сьогодні лежить особиста відповідальність за долю цілої держави. Тож вважаю за необхідне робити все можливе, щоб Україна мала світле майбутнє, і заохочую до цього всіх свідомих громадян.

Христина Паляниця Листівки Христини Паляниці Листівки Христини Паляниці Листівки Христини Паляниці