Про деякі зміни в Умовах прийому до ВНЗ: підсумки зональної наради з питань вступної кампанії 2017 року

Борис Козловський, прес-служба Львівської політехніки
зональна нарада з питань вступної кампанії 2017 року

Днями у Львові відбулася зональна нарада відповідальних секретарів приймальних комісій і проректорів вищих навчальних закладів 8 областей західного регіону України, які відповідають за цю ділянку роботи. Обговорювали деякі зміни в Умовах прийому і питання, які можуть викликати суперечливе трактування.

Цього разу нарада проходила не в Національному університеті «Львівська політехніка» (так було останні кілька років), а в актовій залі Львівського державного університету фізичної культури (у 1895–1903 роках тут містився Крайовий банк).

Від Львівської політехніки на нараді були присутні перший проректор Володимир Павлиш, проректор з науково-педагогічної роботи Олег Давидчак, заступник відповідального секретаря Приймальної комісії Ігор Грибик.

Учасників наради привітав нещодавно призначений заступником міністра освіти і науки (куруватиме вищу школу та європейську інтеграцію) професор Юрій Рашкевич. Він стисло розповів про реформування освіти, створення «нової школи» і продовження реформування вищої школи у світлі принципів Болонського процесу.

Директор департаменту вищої освіти Міністерства освіти і науки України Олег Шаров зазначив, що докорінних змін в Умовах прийому минулого і цього років не відбулося. Але ще до початку приймання документів може відбутися певна корекція цьогорічних Умов відповідно до ухвалених нещодавно Законів України.

Олег Ігорович озвучив приємну новину для випускників сільських шкіл та їхніх батьків: відтепер для таких абітурієнтів відновлено пільги. Вони матимуть відповідний коефіцієнт для збільшення набраних балів за сертифікатами ЗНО. Мова йде лише про села, а не про селища. Треба буде мати довідку з сільської ради про місце проживання і підтвердження, що абітурієнт справді вчився у сільській школі. Правдивість поданих документів прискіпливо перевірятиме приймальна комісія, а саму приймальну комісію може перевірити міністерство.

Неприємна новина для вступників у вищі медичні навчальні заклади та ректорів цих ВНЗ. Міністерство охорони здоров’я, не порадившись із ректорами, підвищило прохідний бал сертифікатів з конкурсних предметів до 150. Олег Шаров пояснив: «Треба зробити так, щоб пацієнт не боявся йти до лікаря. Вимоги до знань лікарів мають бути особливо високими...». Слушна думка. Але не враховано ту обставину, що в Україні бракує лікарів загальної практики, онкологів, терапевтів, радіологів. Ректор Донецького національного медичного університету Юрій Думанський, який заново створив свій виш у Краматорську, Слов’янську і Кропивницькому, передбачає значний недобір студентів.

Позитивом для вступників є те, що під час подання документів їм дозволяють комбінувати сертифікати 2017 і 2016 років.

Тепер уже немає такого поняття як пільговики. Є квоти – перша, друга, третя. Перша передбачає першочергове зарахування на бюджетні місця дітей загиблих у зоні проведення антитерористичної операції (і не лише там), дітей учасників АТО, дітей-сиріт, інвалідів тощо. Усі ці категорії зазначені у Правилах прийому кожного вишу. Олег Шаров зазначив, що навіть після завершення прийому документів для дітей загиблих і учасників АТО на прохання керівництва ВНЗ міністерство може виділити додаткові бюджетні місця.

Друга квота призначена для вступників, які йдуть через Центр «Крим – Україна». Може бути зараховано певний відсоток таких вступників, але за рейтингом відповідно до поданих сертифікатів ЗНО.

Третя квота – виключно для вступників із зони АТО і так званої лінії розмежування (сірої зони). І вступати за цією квотою вони можуть лише у вищі навчальні заклади, які переміщені на територію, підконтрольну Україні. Заступник відповідального секретаря приймальної комісії Львівської політехніки Ігор Грибик розповів про таку колізію. Жінка виїхала з Донецька і хоче, щоб її дитина вступила за квотою два у наш університет. Їй довелося пояснити, що відповідно до Закону окупованим вважають тільки Крим, а сепаратистські Донеччина, Луганщина – це зона АТО і лінія розмежування. Така прикра реальність нашого законодавства...

зональна нарада з питань вступної кампанії 2017 року зональна нарада з питань вступної кампанії 2017 року зональна нарада з питань вступної кампанії 2017 року зональна нарада з питань вступної кампанії 2017 року зональна нарада з питань вступної кампанії 2017 року зональна нарада з питань вступної кампанії 2017 року