Підсумки міжнародного онлайн-семінару в Політехніці

Лідія Неплях, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото з виставки

12 травня у залі Юліана Захарієвича відбувся міжнародний онлайн семінар із відкриттям виставки більш ніж 20-літніми науково-пошуковими напрацюваннями, виконаними під керівництвом доцентки Орести Ремешило-Рибчинськоі та двох відреставрованих творів мистецтва села Підгірці: образ Євхаристії із зображенням церкви та прицерковний кам’яний хрест. Виступи доповідачів, професорів із Польщі, Австрії, України та представників державних і громадських установ, дослідників було присвячено обговоренню актуальних питань щодо реставрації, архітектури, збереження пам’яток на підгорецько-пліснеських територіях, який завершився прийняттям резолюції. Пізніше, 8 червня, Резолюцію міжнародного наукового заходу було представлено для обговорення серед широких кіл професійної громадськості у Центрі архітектури, дизайну та урбаністики «Порохова вежа». Виступаючі розширили і доповнили окремі положення Резолюції і затвердили її на Засіданні правління ЛОО НСАУ 16 червня.

Згідно з резолюцією, було сформовано програмний та організаційний комітети, куди ввійшли вітчизняні та закордонні науковці, фахівці та представники громадськості. В останні роки спостерігається визнання комплексного підходу до збереження та експонування архітектурної та археологічної культурної спадщини в селі Підгірці, активізується взаємодія спеціалістів різних галузей, ЛОДА, Національного університету «Львівська політехніка», ЛНГМ ім. Б. Возницького та місцевих громад для розв’язання питань сучасного використання пам’яток. Після виступів та обговорень результатів співпраці викладачів та студентів Львівської політехніки, Львівської національної академії мистецтв, ГО «Підгірці-Шолом» і громади села Підгірців ( 2019 – 2021), які спільними зусиллями відтворили кам’яний хрест та образ Євхаристії, було ухвалено рекомендації щодо дальшої роботи.

  1. Включити відбудову дерев’яної церкви св. Михайла та ідентифікацію фундаментів її дзвіниці у проєкт розвитку Генерального плану території Підгорецького палацово-паркового ансамблю, а також до концепції збереження та реставрації національних пам’яток культурної̈ спадщини, яка буде представлена уряду та Президенту України відповідно до листа Міністерства культури та інформаційної політики України №2019/Р-1344/20/20.4 від 03.07.2020.
  2. На основі наукових розробок та виступів запрошених учасників застосувати алгоритм відтворення дерев’яної церкви у Підгірцях від 2021 до 2025 року. Перший крок – встановлення інформаційних знаків з QR-кодом, за яким можна буде отримати інформацію про церкву.
  3. У рамках програми «Велика реставрація» та за результатами проведеного Міжнародного наукового онлайн-семінару взяти за основу заходи з відновлення цілісності архітектурного ансамблю в селі Підгірці (включно з відновленням дерев’яної церкви).
  4. Рекомендувати створення у Підгірцях історико-культурного парку, на основі архітектурного ансамблю магнатської резиденції із замком, укріпленнями, палацом, садами та парками, сакральними спорудами, цвинтарями, пам’ятками промислової архітектури, що сформувалися і функціонували від XVII до середини XX століття. Мета створення – об’єднати всі пам’ятки та узаконити пам’ятко-природоохоронний ансамбль та його охоронні межі в культурному ландшафті ( у співпраці з Історико- культурним заповідником «Давній Пліснеськ»).
  5. Розробити засади державно-приватного партнерства у справі відтворення дерев’яної церкви св. Михайла. Цього можна досягти завдяки системній співпраці державних, науково-освітніх, проєктних установ та приватних і громадських структур.
  6. Організувати співпрацю з освітніми установами щодо ведення відновлювальних робіт шляхом залучення до дипломного проєктування та літніх практик студентів різних спеціальностей (проєкти відтворення втрачених елементів дерев’яної церкви, зокрема брами та дзвіниці, формування кошторисної документації на виконання відновлювальних робіт, дослідження іконостасу, комп’ютерне програмування і розробка 3D моделей пам’яток, розробка дизайну туристичного ознакування та сувенірної продукції тощо).
  7. Продовжити багатолітню співпрацю і звернутися до Історико-культурного заповідника «Давній Пліснеськ» для проведення археологічних досліджень території храму та шурфування фундаментів церкви та дзвіниці.
  8. Здійснити обстеження розписів костелу Воздвиження Чесного Хреста і Святого Йосифа (сьогодні – церкви Блаженного Миколая Чарнецького та новомучеників УГКЦ), із залученням вітчизняних та міжнародних фахівців, розробити програму ведення реставраційних робіт стінопису.
  9. Запропонувати створення музею історії села на підгорецько-пліснеських територіях для проведення інформаційно-освітньої кампанії з населенням, представити запропоновані проєкти відновлення церкви.
  10. Презентувати виставку-проєкт відтворення втраченої дерев’яної церкви св. Михайла в контексті найважливіших результатів досліджень архітектурної спадщини у Підгірцях від 1998 до 2020 рр. в експозиційних залах підгорецького замку та інших просторах.
  11. Забезпечити відповідні вологісно-температурні умови для часу експонування та зберігання відреставрованих ікони «Пресвята Євхаристія» та кам’яного прицерковного хреста.
  12. Опублікувати матеріали конференції у фаховому архітектурному журналі «Architectural studies».
  13. Скерувати цю резолюцію в органи управління – Міністерство культури та інформаційної політики України, Львівську обласну державну адміністрацію, Міжнародну раду з охорони пам’яток та історичних місць та місцеву Об’єднану територіальну громаду.
  14. Висловити подяку волонтерам за участь в організуванні конференції.

22–25 червня група студентів під керівництвом доцентки Орести Ремешило-Рибчинської, дотримуючись положень Резолюції, виконала інвентаризаційні креслення та зробила фотофіксацію залишків парадної брами на прицерковній території храму св. Михайла у Підгірцях. На основі зібраних матеріалів студенти створять власні пропозиції відтворення цілісної пам’ятки (брами) та представлять креслення на обговорення під час наукової студентської конференції у жовтні 2021 року. Для запобігання втрати автентичної вартості образу – картини Євхаристії – студентка Львівської національної академії мистецтв Марія Гринюх виконає копію картини для церкви. Оригінал залишається на збереження ЛНАМ у палаці в Підгірцях.

Ретрофото пам’ятки культури Підгірців Учасники реставрації Учасники реставрації Учасники реставрації Фото з виставки Учасники конференції