Дискусії, що визначають майбутнє України: підсумки V Міжнародної конференції з проблем конкурентної політики

НДЦ «ДЕМОС» Львівської політехніки
групове фото

Уже впродовж двох століть надзвичайно привабливим місцем для проведення міжнародних конгресів, форумів, конференцій, наукових семінарів різного рівня та профілю є Національний університет «Львівська політехніка». Серед них і щорічна V Міжнародна науково-практична конференція «Проблеми формування та реалізації конкурентної політики» (21–22 вересня 2017 року, Львів). Головним організатором заходу виступила кафедра теоретичної та прикладної економіки Львівської політехніки (голова оргкомітету – завідувач кафедри ТПЕ, д.е.н., професор Ж.В. Поплавська). Співорганізатор – Львівське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України.

Цьогоріч науковий захід був приурочений до 25-річчя з дня заснування Інституту адміністрування та післядипломної освіти. Відрадно, що його учасниками були представники вітчизняних і зарубіжних держав з понад 35 закладів та установ. Це і представники Антимонопольного комітету України, і колеги зі США (консультанти, представники з відділення економічних досліджень антимонопольного комітету Департаменту юстиції США, Федеральної торгової комісії США), і з Польщі, і викладачі та науковці з різних вишів України, що готують економістів.

Конференція розпочалася з вітального слова проректора з науки Львівської політехніки Наталії Чухрай, директора ІАПО Віктора Яськова, директора ІНЕМ Олега Кузьміна, голови Львівського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України Ростислава Лещишина.

Голова оргкомітету професор Жанна Поплавська представила учасників ювілейної конференції, після чого запросила до виступу професора Київської школи економіки, директора відділення економічних досліджень Антимонопольного комітету при Департаменті юстиції США професора Рассела Піттмана (доповідь на тему «Реформування державних «природних монополій»: те, що знають економісти, але чого не знаємо ми»), співробітника Федеральної торгової комісії США, радника в межах проекту технічної допомоги Агентства США з міжнародного розвитку «Програма технічної допомоги з розвитку інституційного потенціалу України у застосуванні законодавства та здійсненні політики у сфері конкуренції», економіста Джона Хілке (доповідь на тему «Ринки в умовах цінової дискримінації. Оцінка ринкової влади в умовах цінової дискримінації»), головного прокурора Федеральної торгової комісії США Дейвіда Франкеля, який поділився досвідом США щодо формування та реалізації конкурентної політики.

Цікаво і жваво пройшла робота панелі на тему «Роль людського потенціалу в реалізації конкурентної політики держави», яка була проведена за участю членів колективу Науково-дослідного Центру соціальної й демографічної політики та управління «ДЕМОС» Національного університету «Львівська політехніка», науковців ДУ «Інститут регіональних досліджень імені М.І. Долішнього НАН України», викладачів Національного університету ім. І. Франка, Львівського Інституту банківської справи, Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Інституту промисловості НАН України та ін. Керівництво тематичної панелі було доручено керівнику НДЦ «Демос» д.е.н., професору У.Я. Садовій.

Професор Садова присвятила свій виступ темі «Забезпечення конкурентоспроможності робочої сили в Україні в умовах старіння людських ресурсів». У доповіді вона озвучила шість тез до теми конкурентоспроможності осіб «третього віку», зокрема, продемонструвала результати аналізу міжнародної й вітчизняної демографічної та медичної статистики (обнадіявши присутніх, що середня тривалість життя буде зростати), навела цікаві дані щодо розвитку біотехнологій і їхнього впливу на соціальну економіку й демографію, «перекинула» присутніх в світ проблем людей третього віку, вказала на їхнє бажання працювати й бути конкурентоспроможними, наголосила на існуванні реальних механізмів розв’язання проблем через організацію й розвиток в Україні «срібних університетів».

Особливий інтерес серед присутніх викликала доповідь на тему «Наукова діяльність як основа забезпечення конкурентоспроможності вищих навчальних закладів, з якою виступила заступник проректора з наукової роботи Національного університету «Львівська політехніка» к.т.н. Л.В. Жук. Доповідач, зробивши акцент на закономірностях та специфіці функціонування системи освіти в Україні, зосередила увагу на ролі вузівської науки у стратегічному розвитку галузі.

Загалом учасники V міжнародної науково-практичної конференції мали прекрасну можливість ознайомитися з новітніми дослідженнями вітчизняної та зарубіжної вузівської та академічної спільноти, долучитися до наукових дискусій, до тих проектів, ідеї яких «працюють» на майбутнє.

Підсумовуючи, голова оргкомітету V Міжнародної науково-практичної конференції професор Ж.В. Поплавська узагальнила результати роботи заходу, внесла додаткові пункти до резолюції, які були висловлені доповідачами у процесі роботи тематичних панелей, ще раз щиро подякувала її учасникам за активну участь в роботі, побажала плідної та творчої праці на майбутнє.
 

Докладніше про V Міжнародну конференцію «Проблеми формування та реалізації конкурентної політики»

Приєднані файли