Підсумки Міжнародної конференції «Сучасні досягнення в органічному синтезі, хімії полімерів та харчових добавок»

Кафедра органічної хімії Львівської політехніки
Скріншот з онлайн-конференції

На кафедрі органічної хімії Інституту хімії та хімічних технологій 7–8 грудня 2021 року відбулася Міжнародна наукова конференція – Хімічні читання «Сучасні досягнення в органічному синтезі, хімії полімерів та харчових добавок», яка була присвячена світлій пам’яті та 80-річчю від дня народження заслуженого діяча науки і техніки України, почесного професора Національного університету «Львівська політехніка», д.х.н. Станіслава Андрійовича Воронова.

Напрями роботи конференції:

  1. Органічна хімія
  2. Хімія високомолекулярних сполук
  3. Виробництво харчових продуктів та харчова хімія
  4. Хімія та технологія харчових добавок і косметичних засобів

Загалом у конференції взяли участь 380 учасників з восьми країн світу (Україна, США, Німеччина, Нігерія, Франція, Польща, Австрія, Китай).

Було представлено 25 усних та 110 стендових доповідей. У роботі конференції взяли участь представники 27 університетів та науково-дослідних установ, серед них:

  • North Dakota State University, Fargo, USA;
  • University of Georgia, Athens, USA;
  • Aachen University, Aachen, Germany;
  • Fraunhofer Institute for Microengineering and Microsystems, Mainz, Germany;
  • Clemson University, USA;
  • University of the Sciences, Philadelphia, USA;
  • University of Port Harcourt, Nigeria;
  • Інститут хімії високомолекулярних сполук НАНУ;
  • Інститут біоорганічної хімії та нафтохімії імені В.П. Кухаря НАНУ;
  • Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»;
  • ДВНЗ Український державний хіміко-технологічний університет.

Слід відзначити доповідь професора Andrij Pich (Німеччина) Multifunctional nanogels for theranostic applications, присвячену розробці наногелів для застосування у медико-біологічному напрямку. Дуже актуальними були доповіді професора Alexander Zaichenko (Національний університет «Львівська політехніка»), професора Sergiy Minko (США), Zoriana Demchuk (США), професора Anna Musyanovych (Німеччина), професора Alexander Sidorenko (США), професора Igor Luzinov (США), професора Stuart G. Croll (США), присвячені найсучаснішим методам і технологіям створення «розумних» полімерних наноматеріалів, поверхонь зі специфічними властивостями, матеріалів медико-біологічного призначення тощо. Неабиякий інтерес учасників спричинили роботи професора Nazariy Pokhodylo (Львівський національний університет імені Івана Франка), Ivanna Subtelna (Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького) та Ореста Гевуся (Національний університет «Львівська політехніка»), в яких було представлено синтез нових біологічно-активних речовин, що мають протипухлинні та антимікробні властивості.

Викликала інтерес доповідь професора О.С. Покотило (Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя) «Нові параметри якості води і їх значення для організму» про показники безпечності та якості води. З робіт молодих вчених слід відзначити наукову роботу студента Богдана Бережного (Національний університет «Львівська політехніка») Effective composite materials based on polymer hydrogels for vascular prostheses, присвячену створенню композиційних матеріалів для конструювання судинних протезів.

Особливо хочеться відзначити той факт, що у багатьох доповідях прозвучала інформація про те, що в основу презентованої роботи була покладена ідея, висловлена раніше Станіславом Вороновим. Велика когорта учасників цієї конференції – представники наукової школи, створеної професором Вороновим на кафедрі органічної хімії Національного університету «Львівська політехніка». Сьогодні вони працюють у провідних університетах та наукових установах різних країн, підтримуючи престиж рідної Аlma mater. Усі вони охоче відгукнулись на пропозицію взяти участь у роботі конференції.

Організаційний комітет висловлює щиру подяку учасникам конференції та усім, хто був причетний до її підготовки та проведення! Сподіваємось на подальшу плідну співпрацю!

Скріншот з онлайн-конференції Скріншот з онлайн-конференції Скріншот з онлайн-конференції Скріншот з онлайн-конференції Скріншот з онлайн-конференції Скріншот з онлайн-конференції Скріншот з онлайн-конференції Скріншот з онлайн-конференції Скріншот з онлайн-конференції Скріншот з онлайн-конференції Скріншот з онлайн-конференції Скріншот з онлайн-конференції