Підсумки Міжнародного симпозіуму «Міграція у кризових умовах: українсько-польський контекст»

МІОК Львівської політехніки
Міжнародний симпозіум «Міграція у кризових умовах: українсько-польський контекст»

3 вересня 2015 року завершив роботу Міжнародний симпозіум «Міграція у кризових умовах: українсько-польський контекст», організований Міжнародним інститутом освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» спільно з підкомітетом з питань регіонального та транскордонного співробітництва між Україною та країнами ЄС комітету Верховної Ради України з питань Європейської інтеграції, Львівською обласною державною адміністрацією, кафедрою менеджменту персоналу та адміністрування та кафедрою зовнішньоекономічної та митної діяльності Інституту економіки і менеджменту Львівської політехніки.

З вітальним словом до учасників Симпозіуму звернулися Ректор Національного університету «Львівська політехніка» професор Юрій Бобало, голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка, Віце-маршалек Сейму Республіки Польща Марек Кухцінський, Генеральний консул Республіки Польща у Львові Ярослав Дрозд, народні депутати України Оксана Юринець, Анатолій Матвієнко та Валерій Пацкан, а також директор департаменту ринку праці та зайнятості Міністерства соціальної політики України Сергій Кікіна.

Вітального листа учасникам Симпозіуму надіслав Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман та Надзвичайний і Повноважний Посол України у Республіці Польща Андрій Дещиця.

Тематикою виступів Міхала Боні, Депутата Європарламенту від Республіки Польща, Манфреда Профазі, Голови представництва МОМ в Україні були проблеми, пов’язані з міграційною політикою як відповіддю на сучасні виклики в умовах активізації міграції у світі та в Україні зокрема. Олександра Яворницька-Новосад, представник Міністерства праці та соціальної політики Польщі, а також Моніка Олув, експерт агентства зайнятості EWL, охарактеризували стан ринку праці Польщі та навели статистичні дані українських трудових мігрантів, сфери їхньої зайнятості та небезпеку зростання неврегульованої міграції серед українських працівників у Польщі.

Олена Малиновська, головний науковий співробітник НІСД при Президентові України, акцентувала на особливостях міграційного коридору між Україною та Польщею, наголосивши, що цей коридор – шлях до всієї Європи, а тому для регулювання українсько-польської міграції є нагально необхідним міжнародне співробітництво та розвиток національної системи міграційного менеджменту. Ірина Сушко, голова ГО «Європа без бар’єрів», охарактеризувала рівень виконання Плану дій з лібералізації візового режиму між Україною та ЄС, а також зазначила, що питання міграційної безпеки в Україні має бути поставлено на рівень Президента та РНБО.

Ірина Лапшина, доцент Бременського університету, розповіла про досвід Польщі у задіяння своєї діаспори для розвитку та виокремила основні засади Державної стратегії із залучення української діаспори.

Уляна Садова, завідувач відділу соціально-гуманітарного розвитку регіону ДУ «Інститут регіональних досліджень ім. М. Долішнього НАН України», охарактеризувала основні виклики розвитку регіонального ринку праці в сучасних умовах, представила зарубіжний досвід регулювання ринку праці, зокрема досвід Польщі, та окреслила завдання інституційного забезпечення роботи органів виконавчої влади України у контексті українсько-польської трудової міграції.

У процесі дискусії Василь Барилюк, директор Львівського обласного центру зайнятості, зосередив увагу присутніх на напрямах модернізації Державної служби зайнятості, яка трансформується у Національне агентство, та виокремив ключові проблеми, через які зростає диспропорція між попитом і пропозицією робочої сили, окреслив низку механізмів, впровадження яких дасть змогу зменшити не тільки напругу на ринку праці, але й позитивно позначиться на міграційних процесах. Олег Кузьмін, директор Інституту економіки і менеджменту Львівської політехніки, академік Української академії наук, наголосив на необхідності зменшення корупції в органах влади з метою проведення реальних реформ, збільшення рівня заробітних плат в Україні, стимулювання товарообігу та підприємництва, зокрема спрощення процедури реєстрації та ліквідації підприємства, детінізації грошових потоків, розробки програм для трансформації грошових трансфертів мігрантів у інвестиційні проекти.

Учасники прийняли текст Проекту ухвали за основу та звернулися до Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою з дорученням внести усі поправки та пропозиції, напрацьовані під час роботи Симпозіуму.

За результатами роботи Симпозіуму заплановано видання збірника матеріалів. Статті просимо подавати до 30 вересня 2015 року на адресу iiec@miok.lviv.ua.

Міжнародний симпозіум «Міграція у кризових умовах: українсько-польський контекст» Міжнародний симпозіум «Міграція у кризових умовах: українсько-польський контекст» Міжнародний симпозіум «Міграція у кризових умовах: українсько-польський контекст» Міжнародний симпозіум «Міграція у кризових умовах: українсько-польський контекст» Міжнародний симпозіум «Міграція у кризових умовах: українсько-польський контекст» Міжнародний симпозіум «Міграція у кризових умовах: українсько-польський контекст» Міжнародний симпозіум «Міграція у кризових умовах: українсько-польський контекст» Міжнародний симпозіум «Міграція у кризових умовах: українсько-польський контекст» Міжнародний симпозіум «Міграція у кризових умовах: українсько-польський контекст» Міжнародний симпозіум «Міграція у кризових умовах: українсько-польський контекст» Міжнародний симпозіум «Міграція у кризових умовах: українсько-польський контекст» Міжнародний симпозіум «Міграція у кризових умовах: українсько-польський контекст»