Бюджет, бюджет і ще раз бюджет: підсумки лютневого засідання Вченої ради Львівської політехніки

Анастасія Мозгова, тижневик «Аудиторія»
На Вченій раді

«Тільки перерахування питань, що стоять на порядку денному, займе 5 хвилин», – такими словами ректор Львівської політехніки професор Юрій Бобало розпочав лютневе засідання Вченої ради, яке, до слова, було надзвичайно насичене, налаштувавши присутніх на довгу і плідну працю. Окрім традиційних нагороджень, на засіданні заслухали звіт ректора Юрія Бобала про виконання бюджету Львівської політехніки 2017 року, розглянули та ухвалили проект бюджету на 2018 рік, підбили підсумки виконання науково-дослідних робіт у році, що минув, та ухвалили рішення про реорганізацію Інституту хімії та хімічних технологій.

Бюджет-2017

Згідно з доповіддю ректора, надходження до бюджету університету за минулий рік становило 1 мільярд 69 мільйонів 118 тисяч 232 гривні, зокрема 819 мільйонів 121 тисячу 602 гривні – до загального фонду і 249 мільйонів 96 тисяч 630 гривень – до спеціального. Позитивним фактом стало перевищення фактичними надходженнями до спецфонду планових на 8%, що збільшило частку коштів спеціального фонду у зведеному бюджеті до 23% проти запланованих 22%.

– Надходження до зведеного бюджету Львівської політехніки відповідно до показників 2007 і 2017 років збільшилося майже у чотири рази, – наголосив Юрій Ярославович.

Найбільшу частку надходжень до спецфонду університету закономірно склали освітні послуги (56%), показник яких порівняно з минулим роком зріс на 14,6%. Найбільше коштів надходить з таких інститутів, як ІНПП, ІНЕМ та ІАРХ. Загалом у Політехніці на комерційній основі нині навчається 15692 студенти, що, за словами ректора, порівняно з минулими роками свідчить про втрату Політехнікою студентів-комерційників, а отже й потенційних надходжень до бюджету. Окрім цього, вищі порівняно із надходженнями видатки на роботу інститутів спричинили збитки як для самих інститутів, так і для університету загалом.

Видатки загального фонду здійснено, підкреслив професор Бобало, за цільовим призначенням і вони фактично відповідають надходженням. Найбільше, 72% коштів пішло на оплату праці, 15%, – на виплату стипендій, 7% забрали комунальні платежі.

Бюджет-2018

Анатолій Загородній, голова бюджетної комісії Вченої ради, ознайомив Вчену раду з проектом бюджету університету за загальними і спеціальними фондами на 2018 рік, який було цілковито схвалено. Відповідно до проекту, у 2018 році загальні надходження становитимуть 1 мільярд 194 мільйони 770 тисяч гривень, що на 125 мільйонів більше, аніж було заплановано торік. З них 921 мільйон 995 тисяч гривень (77%) становитиме загальний фонд і 272 мільйони 815 тисяч (23%) – спеціальний. Збільшення загального фонду відбулося завдяки підвищенню заробітної плати і стипендій. Заплановано, що найбільше надходжень до спецфонду приноситимуть уже згадані інститути – ІНПП, ІНЕМ, ІАРХ та ІКНІ, що становитиме 59% від надходжень за надання освітніх послуг. 72% загального бюджету університету заплановано виділити на оплату праці, 14% – на виплату стипендій, 7% на будівництво.

Про наболіле: комунальні послуги

За словами Анатолія Григоровича, витрати на комунальні послуги у поточному році зростуть майже вдвічі, що є основною причиною дефіциту бюджету, який наразі становить 25,9 мільйонів гривень. Ця цифра є меншою за минулорічну, проте дефіцит бюджету таки є, і його будуть покривати залишками із попередніх активів, спонсорською допомогою та збільшенням цін на деякі послуги, що надає Політехніка. Пан Загородній зазначив шокуючий факт: порівняно із показниками 2014 року видатки на комунальні послуги зросли у 20 разів!

Ректор Юрій Бобало вкотре нагадав, що основні витрати Політехніки – зі спецфонду:

– Держава фінансує лише заробітну плату, стипендію і частково комунальні послуги, все решта фінансується зі спеціального фонду. Кожен по-різному ставиться до економій тепла у Львівській політехніці у період січня-лютого, щоправда, до 5 березня ми зекономимо близько п’яти мільйонів гривень.

У проекті бюджету на 2018 рік заплановано провести низку заходів енергоощадності, які би скоротили видатки на оплату комунальних послуг. Зокрема йдеться про реалізацію угоди «Вища освіта. Енергоефективність і сталий розвиток», яку фінансує Європейський інвестиційний банк. Відповідно до цієї угоди банк фінансує 80% суми, необхідної для проведення згаданих вище заходів. До слова, за участю Європейського інвестиційного банку заплановано також ще один проект, який стосується фінансування наукового обладнання.

Заслужені нагороди

Спершу ректор Юрій Бобало нагородив команду Львівської політехніки дипломом переможців третього ступеня Всеукраїнського студентського турніру фізиків. Відзначили також двох представників команди, котрі в індивідуальних заліках турніру здобули дипломами другого та третього ступенів. Нагородили й команду політехніків, яка посіла третє місце на конкурсі, що проходив у Будапешті на Європейському Міжнародному тренінгу та конференції з кібернетичної безпеки. Відбулося нагородження науково-педагогічних працівників і студентів Політехніки грамотами й подяками НЦ «МАН України». Вручили дипломи та атестати про надання наукових ступенів професора, докторів і кандидатів наук й медалей імені Юрія Рудавського. Також ухвалено рішення про те, щоб окремим студентам Львівської політехніки надати стипендії Президента та Кабінету Міністрів України.

На Вченій раді На Вченій раді На Вченій раді На Вченій раді На Вченій раді На Вченій раді На Вченій раді На Вченій раді На Вченій раді На Вченій раді На Вченій раді На Вченій раді На Вченій раді На Вченій раді