Пріоритети розвитку Львівської політехніки: підсумки чергового – квітневого засідання Вченої ради Університету

Катерина Гречин, тижневик «Аудиторія»
На Вченій раді

В актовій залі 24 квітня відбулося чергове засідання Вченої ради.

Як завжди, почали з приємного. За багаторічну сумлінну працю, вагомий особистий внесок у підготовку висококваліфікованих спеціалістів та плідну науково-педагогічну діяльність МОН України нагородило нагрудним знаком «За наукові та освітні досягнення» завідувача кафедри історії України та етнокомунікацій професора Поліну Вербицьку. Почесну грамоту Львівської політехніки отримав завідувач кафедри загальної хімії професор ІХХТ Володимир Старчевський, а медаль «За видатні заслуги перед Львівською політехнікою» – вчений секретар НТБ Володимир Шишка. Ректор вручив нагрудні знаки «Відмінник освіти» доценту кафедри механіки та автоматизації машинобудування Володимиру Боровцю і професору кафедри електроприводу та комп’ютеризованих електромеханічних систем Андрію Куцику, а грамоту МОН України – доценту кафедри органічної хімії Оресту Гевусю.

Грамоти I–III ступенів (командні й особисті) та почесні грамоти отримала велика група студентів – переможців II туру всеукраїнських студентських олімпіад та конкурсів студентських наукових робіт, подяки – їхні тренери і наукові керівники. За підсумками щорічних конкурсів читання Шевченкової поезії подяку «за національно-патріотичне виховання студентів» отримали директори деяких інститутів та коледжів. Окрему подяку отримав директор ІХХТ професор Володимир Скорохода ще й за «безпосередню участь в інститутських Шевченківських читаннях». На Вченій раді політехнікам вручили міжнародні сертифікати мовного іспиту з англійської мови та дипломи за наукові ступені.

На засіданні йшлося про удосконалення фундаментальної підготовки бакалаврів. З цією інформацією виступив голова комісії Вченої ради професор Орест Лозинський. Його виступ доповнив директор ІМФН професор Петро Каленюк. Оскільки цим питанням перейняті всі керівники підрозділів, то після доповідей зав’язалася конструктивна дискусія, в ході якої вирішено розробити концепцію та програму вдосконалення фундаментальної підготовки, провести аналіз робочих програм дисциплін фундаментальної підготовки, сформувати їхні уніфіковані блоки тощо.

Ще одне важливе питання порядку денного – стан і розвиток просвітницько-виховної діяльності Львівської політехніки. Про цю ділянку роботи прозвітували голова університетського Товариства «Просвіта» професор Христина Бурштинська, проректор доцент Роман Корж та директор Народного дому «Просвіта» Степан Шалата.

Інтернаціоналізація університету є міжнародним трендом та одним із пріоритетів розвитку Львівської політехніки. Саме тому на Вченій раді заслухали інформацію проректора з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків професора Олега Матвійківа стосовно інтернаціоналізації та інтеграції з міжнародним освітнім простором інститутів та кафедр університету на 2018–19 роки.

Члени Вченої ради підтримали пропозицію щодо висунення доцента кафедри телекомунікацій Івана Демидова на здобуття іменної стипендії Верховної Ради України для найталановитіших молодих учених, представлення до нагороди Грамотою ВР України доцента української мови Ігоря Василишина і до надання почесного звання «Заслужений діяч науки і техніки» директора ІГДГ професора Корнилія Третяка. Також затвердили річний звіт університету про виконання критеріїв надання та підтвердження статусу Національний.