Фінансовий ринок – інституції та інструменти: підсумки ХVII Міжнародної наукової конференції в Університеті

Катерина Гречин, тижневик «Аудиторія»
ХVII Міжнародної конференції з фінансового ринку

Під такою назвою у Львівській політехніці 3–6 червня відбулася ХVII Міжнародна наукова конференція.

У її роботі взяли участь 119 учасників (із них – 65 іноземців із Польщі, Австрії, Румунії, Молдови). Україну представляли науковці зі Львова, Мелітополя, Одеси, Запоріжжя, Івано-Франківська та Києва. Організатори конференції – Університет Марії Кюрі-Склодовської (Люблін, Польща), Університет Йоганнеса Кеплєра в Лінці (Австрія) та Львівська політехніка за участі Молдовської економічної академії та Бухарестського університету Artifex (Румунія). Свої доповіді надіслали науковці з Харкова й Ужгорода, які не змогли взяти участь у конференції через початок іспитів у їхніх університетах.

Учасників заходу привітали проректор Львівської політехніки професор Олег Матвійків, директор департаменту економічної політики ЛОДА Роман Филипів, директор ІНЕМ професор Олег Кузьмін, начальник територіального управління Рахункової палати України у Львівській, Волинській, Рівненській та Тернопільській областях, доктор економічних наук Володимир Піхоцький, завідувач кафедри банківської справи Університету Марії Кюрі-Склодовської професор Єжи Венцлавський та професор Університету Йоганнеса Кеплєра в Лінці Гельмут Пернштайнер.

Оскільки стан фінансового ринку має важливе значення не лише для пересічної людини, а й для держави загалом, то на конференції українські і зарубіжні науковці-фінансисти говорили про наукові аспекти розв’язання фінансових проблем (зокрема в Україні), залучення інвестицій в її економіку, проблеми планування місцевих бюджетів, фінансування проектів сталого розвитку економіки, керування ризиками, забезпечення прозорості публічних фінансів тощо. Відбулася цікава дискусія у секціях з перспективного функціювання інституцій фінансових ринків на глобальному і регіональному рівнях та бухгалтерського обліку. Учасники конференції ділилися досвідом своїх напрацювань з обліку і аналізу, публічних фінансів та фінансів підприємств, родинних та мікрофінансів, банківської сфери. Йшлося й про використання криптовалюти (цій темі присвятив доповідь професор Анатолій Загородній). Технологія її залучення змушує учасників великого бізнесу працювати чесно, нічого не приховуючи, адже дані про фінансові операції зафіксовано в кількох місцях. Зважаючи на те, що призначення згаданої технології – пришвидшити платежі, то її, очевидно, чекає успішне майбутнє.

– Велике зацікавлення учасників заходу викликали доповіді Єжи Венцлавського та Гельмута Пернштайнера, які досліджували проблеми розвитку і функціювання родинних підприємств Польщі і Австрії, – говорить співголова наукового комітету конференції, завідувач кафедри фінансів ІНЕМ професор Ігор Алексєєв. – Ми домовилися про приєднання до їхнього проекту, тобто будемо провадити такі дослідження в Україні, бо українські підприємства родинного типу мають велику перспективу насамперед з точки зору інвестицій із Заходу. В цьому контексті бачимо перспективу і для кафедри, адже вивчаємо питання трансферу з боку держави на малі підприємства, їх банківське кредитування тощо. Загалом, вважаю, що ця конференція дасть поштовх національним дослідженням. Також дуже сподіваюся, що напрацьовані рекомендації не залишаться під «сукном», а їх зреалізують у недалекій перспективі. Під час конференції ми знайшли друзів, однодумців, з якими шукатимемо спільного знаменника, контактуватимемо з цікавими світовими науковцями, різними закладами освіти, братимемо участь у закордонних конференціях. До речі, нас уже запросили на осінню конференцію до Лінца в Австрії: нам цікава їхня тематика і методики дослідження. Маємо домовленості і з Бухарестом (з ними співпрацювала кафедра обліку й аналізу, а тепер і ми долучимося). Румунія стоїть на ближчому для нас щаблі економічного розвитку, як і ми, долає фінансові і макроекономічні проблеми. Підписання угод між університетами сприятиме спільній підготовці матеріалів на ґранти, участі у таких програмах як Еразмус, проведенню спільних наукових досліджень тощо. Нам корисно пізнавати досвід Європейського Союзу. Дуже важливо ще й знайти своє місце в їхніх подібних дослідженнях, зважаючи, звичайно, на українську специфіку.

ХVII Міжнародна наукова конференція ХVII Міжнародна наукова конференція ХVII Міжнародна наукова конференція ХVII Міжнародна наукова конференція ХVII Міжнародна наукова конференція ХVII Міжнародна наукова конференція ХVII Міжнародна наукова конференція ХVII Міжнародна наукова конференція ХVII Міжнародна наукова конференція ХVII Міжнародна наукова конференція ХVII Міжнародна наукова конференція ХVII Міжнародна наукова конференція ХVII Міжнародна наукова конференція