Підготовка до відзначення 200-річчя Львівської політехніки набирає обертів

Прес-служба Львівської політехніки
Підготовка до відзначення 200-річчя Політехніки

Днями відбулася зустріч ректора Національного університету «Львівська політехніка», голови Ради ректорів Львівщини професора Юрія Бобала з активом Асоціації випускників Університету, присвячена підготовці до відзначення 200-річчя Львівської політехніки.

Голова Асоціації Олег Сергєєв докладно розповів присутнім, чому виникли необхідність і прагнення переглянути дату народження Львівської політехніки і ухвалити рішення, що це не 1844-й, а 1816 рік. Саме у 1816 році указом цісаря Франца Йосифа була утворена Цісарсько-королівська реальна школа. Таке літочислення від самих витоків відповідає принципу історизму, який взяли на озброєння чимало технічних університетів Європи. Відтак Львівська політехніка увійшла до десятки найстаріших технічних вищих навчальних закладів Європи і світу.

Промовець наголосив, що підготовка до відзначення 200-річчя Університету йде повним ходом. Складено розгорнутий план заходів, у якому, зокрема, передбачено, що урочиста Академія з цієї нагоди відбудеться 9 грудня 2016 року у Львівському оперному театрі.

Ректор Юрій Бобало нагадав, що членом Наглядової ради Університету є президент України Петро Порошенко. Його вже запрошено на цю урочистість. Усіляку підтримку у гідному відзначенні ювілею Львівської політехніки обіцяють Львівська обласна державна адміністрація, міністр освіти і науки України Лілія Гриневич, заступник глави адміністрації Президента, випускник Львівської політехніки Дмитро Шимків, ще один випускник Університету Генеральний прокурор України Юрій Луценко та інші впливові особи. У Верховній Раді з ініціативи групи народних депутатів України від Львівщини, зокрема доцента Університету Оксани Юринець, зареєстровано проект постанови про відзначення 200-річчя Львівської політехніки.

Юрій Бобало доручив керівникам структурних підрозділів Львівської політехніки внести пропозиції щодо нагород і відзнак на рівні Університету, міста, області, міністерства, Верховної Ради, Кабміну. Задумано заснувати спеціальну нагороду – медаль «За заслуги перед Львівською політехнікою».

Олег Сергєєв розповів присутнім, що з ініціативи Асоціації випускників на Личаківському цвинтарі вже розпочалося впорядкування і реставрація поховань колишніх ректорів та видатних вчених Львівської політехніки. Викладачі і студенти-магістри кафедри реставрації мистецької і архітектурної спадщини, яку очолює професор Микола Бевз, розпочали реставрацію поховання першого ректора Львівської політехніки Юліана Захарієвича. Звичайно, такі роботи потребують певних витрат. «Я б не хотів, – зазначив промовець, – щоб Асоціація випускників перетворилася на механізм викачування грошей. Це справа суто добровільна. Але допомогти можна у різний спосіб – будівельними матеріалами, транспортом тощо».

На зустрічі також наголошували, що відзначення 200-річчя Львівської політехніки не обмежиться груднем, воно триватиме і наступного року, це тривалий процес глибшого пізнання історії Університету, гідного вшанування його найвидатніших постатей, утвердження доброго іміджу навчального закладу, поширення інформації про здобутки освітян і науковців.

Учасники зустрічі вирішили, що залученням більшої кількості випускників різних поколінь до відзначення ювілею Університету займатиметься секретар правління Асоціації Михайло Вельгош. Його контактні телефони: 050-315-01-75 та 097-014-55-79.