Перспективи застосування поліграфа («детектора брехні») в навчальному процесі Інституту права та психології

Кафедра КПП Львівської політехніки
на лекції

28 грудня 2017 року в Навчально-науковому інституті права та психології Національного університету «Львівська політехніка» відбулось чергове засідання студентського наукового гуртка кафедри кримінального права і процесу за участю представників студентських груп здобувачів І («бакалавр») та ІІ («магістр») освітньо-наукового рівня денної форми навчання.

На засіданні, яке провів кандидат юридичних наук, доцент кафедри кримінального права і процесу М.В. Гузела, відбулося жваве обговорення проблемних питань законодавчого врегулювання застосування в Україні поліграфічних перевірок та проведення психофізіологічних експертиз. Студенти-правники також мали змогу практично ознайомитись з наявним в ІНПП електронно-технічним обладнанням для проведення поліграфічних перевірок. Адже, відстежуючи сучасні тенденції, керівництво Інституту прийняло рішення мати у своєму розпорядженні сучасний комп’ютерний поліграф («детектор брехні»). І сьогоднішні в навчальному процесі Інституту права та психології використовують поліграф Lafayette LX4000-SW, виробник якого – американська компанія Lafayette Instrument Company, Inc. – є світовим лідером у сфері виробництва поліграфів та займає більше 80% світового ринку.

М.В. Гузела наочно ознайомив студентів-правників із принципом роботи комп’ютерного поліграфа Lafayette LX4000-SW, а також роз’яснив можливості його використання у різноманітних сферах, зокрема в кримінальному провадженні. Студенти-правники також мали можливість особисто взяти участь в проведенні навчальної поліграфічної перевірки щодо детекції неправди на комп’ютерному поліграфі, а також наочно ознайомитися з процесом відбирання психофізіологічних показників та їх подальшою комп’ютерною обробкою з метою виявлення неправдивої інформації, поданої під час навчальної перевірки.

Як перспективні напрями застосування комп’ютерного поліграфа в майбутньому заплановано створення на базі Інституту права та психології Національного університету «Львівська політехніка» навчально-наукової лабораторії з проведення навчальних поліграфічних перевірок за участю студентів, а також ширшого використання поліграфа Lafayette LX4000-SW у навчальному процесі з метою ознайомлення та популяризації інформації про сучасні тенденції детекції брехні, що є надзвичайно важливим для таких майбутніх фахівців як юристи та психологи.