Першокурсниця Інституту гуманітарних та соціальних наук Богдана Воят: футбол, Queen і Трюдо

Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»
Богдана Воят

Влучити «в десятку» – це, мабуть, найкраще відчуття, що стосується вибору, особливо, якщо він впливає на життєву дорогу. Першокурсниця кафедри політології та міжнародних відносин ІГСН Богдана Воят, обравши серед інших вишів Львівську політехніку, від першого дня зрозуміла – тут буде цікаво та круто.

– Я переконана, що Політехніка – прогресивний університет, де є безліч можливостей для власного вдосконалення та пошуку перспектив. І вже після посвяти в студенти зрозуміла, що не помилилася. Мені сподобалося тут усе, а знайомство з викладачами (вони всі прогресивні: самі вчаться і нас учать) стало ще одним величезним знаком оклику в моєму переконанні, що тут буде класно, – наголосила Богдана.

Навчання студентці теж дуже подобається. Каже, що семінари, які здебільшого проходять у формі діалогу, спонукають готуватися до них по-особливому, вишукуючи додаткову цікаву інформацію до теми. Такий діалог цікавий і викладачам, й одногрупникам.

– Від самого початку викладачі наголосили, що лекції дають лише базові знання. Якщо ж хочемо знати більше, маємо шукати інформацію в різних джерелах. Та, зрештою, якщо відповідати на семінарах лише те, що почули на лекції, то нецікаво передовсім самому собі. А ретельніший підхід до практичних занять урешті полегшує підготовку до сесії, – пояснила дівчина.

Та Богдана Воят не з тих студентів, які обмежуються лише навчанням. Від вересня дівчину не раз зустрічала на найрізноманітніших заходах, які відбувалися в нашому університеті, і не раз вона була їх активною учасницею. Каже, що використовує кожну можливість, щоб дізнатися щось більше поза обраною спеціальністю. Бо переконана, що сьогодні замало бути просто добрим фахівцем у тій чи іншій галузі, а треба за будь-яких обставин зуміти стати цікавим співрозмовником.

Зрештою, величезний спектр зацікавлень студентки ламає багато стереотипів про дівчат. Передовсім Богдана Воят захоплюється футболом:

– Не граю у футбол, а подобається спостерігати за грою. Коли хтось говорить, що це просто двадцять двоє людей бігають за м’ячем, то це обурює. Бо насправді, для цієї гри треба бути не лише фізично, а й інтуїтивно розвиненим. Захоплення починалося з переглядів ігор футбольного клубу «Ювентус», а оскільки вони грають із різними командами, то мимоволі почала переглядати матчі й інших клубів. Стараюся не лише спостерігати за грою футболістів, а й аналізувати її, – додала моя співрозмовниця.

Ще Богдану цікавить теніс: ця гра виробляє витривалість і уважність, вчить не здаватися. Вона не тільки переглядає тенісні поєдинки, а й грає сама.

Кінематограф і його мистецькі течії – ще одне зацікавлення студентки. Та найбільше дівчина фанатіє від легендарної група Queen.

– Про Queen-ів знаю все. Вони мене підштовхують до розвитку і є взірцем багато в чому, особливо, як поводитися на людях. Мрію поїхати в Англію, щоб побувати біля будинку, де жив Фредді Мерк’юрі.

Щоб краще розуміти специфіку обраного фаху та його застосування на практиці, Богдана Воят не обмежується теоретичною класикою, а цікавиться думками сучасних світових політиків. Каже, що це допомагає їй цілісно формувати власне бачення. Її улюблені гравці політичної арени – Девід Кемерон і Барак Обама. Та особливо захоплюється прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо. Він своєю багатогранністю, відкритістю, бажанням допомагати є для неї своєрідним дороговказом, за думками якого їй цікаво прямувати.

– У майбутньому хочу розвиватися в своїй професії. Звичайно, мрію працювати в Міністерстві закордонних справ і старатимуся всіляко йти до цієї мети. Перспективи в будь-якому разі є, бо діапазон роботи в цій сфері доволі широкий, – поділилася думками дівчина.

У вільний час, якого в Богдани зараз не так багато, бо старається ретельно вчитися, щоб добре себе зарекомендувати, гуляє містом, читає – її улюблений автор Ден Браун, каже, що через його твори зацікавилася мистецтвом й архітектурою (мріє побувати у Ватикані, щоб побачити на власні очі його архітектурну красу).

Встигає студентка провадити й громадську роботу: в інститутському профбюро відповідає за рекламну діяльність і є членкинею Студентської ради Львова. Подобається також декламування віршів на сцені, що зрештою спонукнуло взяти участь у конкурсі читців Шевченкової поезії в Політехніці та допомогло здобути призове місце.

Щодо друзів, то найбільше цінує їхню відповідальність, людяність і почуття гумору. А ще переконана, що для того, аби дружити з кимсь, навіть не обов’язково бути знайомими «на живо»:

– У мене є подружка – одна із найкращих, із якою ми познайомилися в соцмережах і вже понад три роки так спілкуємося. Вона зараз навчається у Великій Британії. Мені подобається те, що хоч ми й не знайомі в реальному житті, однак дуже близькі, як подруги. І можемо розповідати одна одній про все. Ми листуємося поштою, обмінюємося листівками. Вона, знаючи мою любов до головного героя серіалу «Шерлок» Бенедикта Камбербетча, узяла в нього автограф і переслала мені. Тобто для мене з таких приємних моментів і формується дружба та добрі стосунки, – додала наостанок Богдана Воят.

Богдана Воят Богдана Воят Богдана Воят