Економічна проблематика стосується всіх: першокурсники ІНЕМ пройшли перше «бойове хрещення»

Катерина Гречин, тижневик «Аудиторія»
екзамен

Коли завітала до першокурсників напряму підготовки «Менеджмент» Інституту економіки та менеджменту, письмову частину іспиту з політекономії було, по суті, завершено.

Більшість студентів навіть встигли захистити свої роботи перед викладачами в усній компоненті. Звернула увагу на те, що спудеї бачать у своїх екзаменаторах радше добрих друзів, тому кожному хотілося представити себе з якнайкращого боку (якщо для доцентів кафедри теоретичної та прикладної економіки ІНЕМ Галини Скорик та Юрія Малиновського – це звична справа, то першокурсники вперше потрапили в незвичний для себе круговорот).

– Приймати цьогорічні іспити – одне задоволення, – вважає Юрій Малиновський. – Матеріал упродовж першого семестру ми викладали доступно, якісно, лаконічно. Перед початком сесії поставили чіткі завдання стосовно задач, тестів, відповідей описового характеру, тож і маємо добрі результати. Приємні враження і від заліків, які складали третьокурсники з Інституту права та психології й Інституту прикладної математики та фундаментальних наук, іспитів в економістів, математиків, механіків, енергетиків, яким читаємо дисципліни, адаптовані до їхніх спеціальностей, адже нема такої сфери діяльності, якої б не стосувалася економічна проблематика. Усі студенти сумлінно вчаться і мають добрі оцінки на іспитах.

Зимова сесія для всіх першокурсників є першим «бойовим хрещенням». Під час іспитів вони знайомляться з екзаменаторами, випробовують свої сили, перевіряючи, хто на що спроможний.

– Я сподівався, що вчитися буде складніше, та коли почав вивчати політекономію, політологію, менеджмент, то не помітив, як захопився цими предметами, – каже першокурсник ІНЕМ Максим Пешко. – Вони мене змушують розвиватися, поглиблювати свої знання, рухатися вперед. Іспити показують, що давати відповіді на екзаменаційні запитання легко, коли маєш належні знання.

У хлопця і його товаришів цієї зими було п’ять іспитів: з політології, менеджменту, вищої математики, політекономії й української мови. І хоча вони ще не все знають про сесії, та це не завадило скласти її успішно. Запорукою тому є дружна група: разом проводять дозвілля, у складних випадках спільно вивчають предмети, допомагають одне одному.

Директор ІНЕМу професор Олег Кузьмін теж задоволений ходом зимової сесії, хоча цього разу вона проходить не у стінах рідного інституту, а в теплих аудиторіях головного чи інших корпусів. Оскільки студенти – не «в полі зору», то викладачі регулярно контролюють проведення іспитів та заліків.

– Екзамени приймають по три викладачі, що сприяє об’єктивній оцінці та справедливості, – вважає Олег Євгенович. – Загалом результати цьогорічної сесії добрі, бо студенти повністю освоїли навчальну програму. Звичайно, маємо й таких, які чомусь вважають, що навчання – не їхня основна робота (це стосується комерційників). Та після батьківської виховної «роботи», вони таки «приходять до тями». Далі з ними працюють викладачі, даючи додаткові консультації. Гірша ситуація на старших курсах, бо більшість студентів уже працює. Звичайно, це свідчить, що готуємо добрих спеціалістів, які знають англійську чи інші іноземні мови, працюють із комп’ютером, мають достатньо високий рівень знань, однак це так чи інакше впливає на відвідування лекцій. На щастя, і їх, і нас дуже виручає віртуальне навчальне середовище.

екзамен екзамен екзамен