Корисні поради першокурсникам: чи варто боятись нового етапу у своєму житті?

Діана Собко, другокурсниця кафедри журналістики та засобів масової комунікації
молоді люди на газоні в парку

Студентські роки – один з найпрекрасніших періодів у житті людини. Однак у багатьох студентів з’являються певні труднощі під час навчання у виші, а що ж говорити про тих, хто переступив поріг університету вперше? Тож ми підготували декілька порад, які допоможуть швидше адаптуватися до нового етапу та налаштуватись на продуктивну працю.

Не втрачайте оптимізм та будьте наполегливі

Страх та невпевненість у собі – основні ваші вороги. Страх комусь не сподобатись чи якось помилитись у перший день знайомства, думаю, відомий кожному, проте не варто на цьому зациклюватись. Будьте собою! Не бійтесь проявляти ініціативу при знайомстві з новими одногрупниками, адже вони, як і ви, тут уперше.

На перших порах можете відчувати, що ви зайві, нікому непотрібні, проте з часом все стане на свої місця. Щоб швидше влитись у студентське життя, треба активніше спілкуватись з одногрупниками, відповідати на практичних заняттях, пропонувати допомогу. Будьте доброзичливими та приязними, а найголовніше – вірте у себе та свої сили.

Що варто зробити для ефективного навчання?

  • Підготуйте робоче місце. Облаштуйте ваш особистий куточок для роботи: додайте фото, які вас надихають, приберіть непотрібні речі. У приємній атмосфері вчитись значно продуктивніше.
  • Користуйтеся правилом 20-и хвилин. Переконайте себе посидіти над невиконаним завданням 20 хвилин, навіть якщо немає ніякого натхнення, роблячи найпростіші кроки, й не помітите, як половина завдання вже буде зроблена.
  • Менше критикуйте себе. Постійна невіра у свої сили повністю вбиває усе ваше натхнення на роботу, тож не полінуйтесь похвалити себе за кожен, хоч і маленький, але прогрес.
  • Дозвольте собі відпочивати. Після продуктивного тижня дозвольте собі розслабитися на день без докорів сумління. І на наступний день ви будете готові до нового бою.
  • Записуйте справи на робочому столі телефона. Занотовані завдання це не лише зручно, адже впорядковує ваші справи й думки, але й дуже продуктивно. Адже що більше викреслите, то приємніше і вмотивованіше себе почуватимете.
  • Оточіть себе корисним та тим, що надихає. Ви є тим, що навколо вас! Хочете вивчити англійську? Підпишіться на декілька сторінок в Іnstagram. І тепер ви не просто гортатимете стрічку, а й черпатимете для себе корисну інформацію.
  • Поділіть великі справи на декілька маленьких. Якщо ваша справа здається занадто великою та вам страшно за неї братися, розбийте справу на декілька маленьких. Виконуючи крок за кроком маленькі справи, ви не помітите, як завершите велику.
  • Користуйтесь навушниками. Люди менше вас турбуватимуть, якщо бачитимуть, що ви працюєте у навушниках і не чуєте їх.

Знайдіть однодумців

Налагодіть дружні стосунки з групою та старшими курсами. Хороші взаємини з одногрупниками стануть для вас неабияким бонусом у подальшому навчанні, адже буде до кого звернутись по допомогу або ж просто повеселитись між парами. Не забувайте, що університет – це лише місце для навчання, а й можливість знайти хороших друзів або навіть другу половинку.

Використовуйте свій час на максимум!

Треба пам’ятати, що роки студентства – неповторний час. Не варто сприймати його лише за нудні лекції та постійне навчання. Університет дає неймовірні можливості, які варто спробувати кожному. Відвідуйте усі можливі університетські події: наукові конференції, міжнародні поїздки та інші заходи, записуйтесь на спортивні секції та гуртки, беріть участь в організації університетських подій – там ви однозначно знайдете собі друзів або ж цікавих співрозмовників.

Перший курс – це наче новий аркуш паперу, а від того, як ви почнете його заповнювати, буде залежати увесь подальший вигляд. Забудьте за усі ярлики, які ви навішали на себе за шкільний час! Тут ви – нова людина перед якою відкриті усі дороги, тож відкидаємо усі хвилювання та впевнено ступаємо назустріч студентським пригодам.

Діана Собко студенти