Перші випускники інноваційної програми «Інтернет речей» у Львівській політехніці отримали дипломи

Львівський ІТ Кластер
учасники програми Internet of things

Програма «Інтернет речей» (Internet of things) на спеціальності «Комп’ютерні науки» у Національному університеті «Львівська політехніка» була створена Львівським ІТ Кластером у 2016 році. Це перша експериментальна програма, над якою працювали ІТ-спеціалісти спільно з представниками Університету. 2020 став роком, коли перші випускники програми отримали дипломи бакалавра.

Інноваційна програма «Інтернет речей» у Львівській політехніці поєднала в собі нові предмети і сучасну технічну базу для навчання та розробки власних проєктів. Студенти мали необмежені можливості розробляти та запрограмовувати ІоТ-пристрої на базі нової лабораторії «Інтернет речей», створеної завдяки підтримці львівських ІТ компаній. Крім цього, велику увагу приділяли командній роботі та менторству студентів ІТ-спеціалістами, які здобули професійний досвід в індустрії, щоб наблизити навчальний процес до реальних проєктів.

Програма ІоТ відкриває доступ до великої кількості можливостей для розвитку та першого професійного досвіду, адже активні студенти брали участь в хакатонах та конференціях, проходили стажування в найбільших ІТ-компаніях Львова. Ще другокурсниками студенти програми ІоТ стали переможцями ідеатону, організованого Львівською міською радою зі своїм проєктом Clean City. Ідея проєкту полягала у розробці сервісу для налагодження комунікації між жителями міста та владними структурами у питаннях, пов’язаних із вивезенням сміття.

Після закінчення другого курсу студенти долучилися до розробки проєкту Beautify, ідея якого полягала у розробці маркетплейсу для салонів краси. «Ми взяли участь у події Seed Forum Lviv для валідації нашої ідеї та отримали запрошення на виступ у столиці Норвегії! Це був незабутній досвід публічних виступів англійською мовою», – розповідає Роман Віт, випускник програми «Інтернет речей».

Навчання на програмі ІоТ дає не лише актуальні знання та професійні навички. Це і можливість для ефективного нетворкінгу та знайомств, які іноді ведуть до стажування чи спільної роботи. «Під час навчання на програмі я познайомився з набагато більшою кількістю цікавих людей, ніж за все життя до того: це і студенти різних курсів, викладачі, представники бізнесу та міської влади. На моїй першій IT Arena я побачив багато успішних людей, які стали такими завдяки своїм компетенціям і навикам. І як на мене, це «Ukrainian dream» – можна стати успішним, не займаючись брудними справами, а тільки завдяки власному таланту, навикам, працелюбності і постійному самовдосконаленню», – ділиться випускник Микола Мацюх.

Стажування в компаніях Кластеру дали можливість для подальшого працевлаштування студентів в ІТ-сфері. Так, із 35 випускників в ІТ знайшли себе 30 студентів. Як показує практика, активні студенти знаходили першу роботу вже під час третього року навчання, а дехто навіть і раніше. «Після закінчення другого курсу в мене була літня практика в компанії PLVision, після успішного закінчення якої я отримала офер і тепер працюю тут. Навчаючись на інших спеціальностях, цього досягнути було б важче», – говорить випускниця Антоніна Мельник.

«У нас, організаторів, були й невірні припущення щодо програми – зокрема, що всі студенти будуть цінувати запрошення практиків з компаній. І що ті, хто не потрапив в ІТ, будуть більше старатись на третьому і четвертому курсах, щоб на них звернули увагу. Практика показала, що це трішки не так – більшість проактивних студентів знаходять роботу на третьому курсі, і вони ж продовжують активно вивчати предмети. Відкритим залишається питання в мотивації «кращих з гірших», – поділився директор освітнього напрямку Львівського ІТ Кластеру та ініціатор програми Зеновій Верес.

Пандемія коронавірусу внесла свої корективи в організацію навчального процесу у випускному році. Проте це не завадило студентам здати випускні проєкти й отримати дипломи. Зеновій Верес додає: «Захист бакалаврських робіт залишив двояке враження: через коронавірус практично було неможливо запросити представників компаній в екзаменаційні комісії, що розслабило частину студентів. З іншого боку, це не стало перешкодою для кращих зробити дійсно цікаві та класні проєкти у співпраці з ІТ-компаніями. Я б оцінив перший випуск на 4+ за 5-бальною шкалою».

учасники програми Internet of things