Перше півріччя 2021 року видалося плідним на наукові заходи для працівників Центру «Демос»

Науково-дослідний центр «Демос» Львівської політехніки
Фото із наукового заходу НДЦ «Демос»

Відповідно до плану науково-дослідних робіт Науково-дослідного центру соціальної й демографічної політики та управління «Демос», а також індивідуальних планів наукових робіт працівників кафедри теоретичної та прикладної економіки Інституту адміністрування та післядипломної освіти перше півріччя 2021 року видалося плідним на наукові заходи. Карантинні обмеження, пов’язані з COVID-19, зумовили формат проведення зустрічей переважно в онлайн-режимі (з лютого місяця). Проте це мало вплинуло на хороші результати діяльності науковців.

Січневий календар подій НДЦ «Демос» пов’язаний, перш за усе, із семінаром на тему «Проблеми розвитку людського потенціалу у сучасному світі: нові виклики і можливості». Захід був організований спільно з науковцями ДУ «Інститут регіональних досліджень імені М.І. Долішнього НАН України» (зокрема, за участю науковців двох відділів – проблем соціально-гуманітарного розвитку регіонів та регіональної економічної політики). Учасники обговорили широке коло питань, таких, зокрема, як суть, компонентна структура та ознаки новітнього розвитку людського потенціалу; підходи до його дослідження, зокрема, методичні засади; окремі передумови розвитку людського потенціалу в економіці України та світі.

Лютневий семінар НДЦ «Демос» став продуктивною спробою вийти на активні наукові контакти з вченими інших міст України. Обговорення тематики людського розвитку в умовах карантинних обмежень відбулося спільно з науковцями Донецького національного університету імені Василя Стуса, зокрема, при кафедрах менеджменту та поведінкової економіки, міжнародних економічних відносин під головуванням професорів Тетяни Орєхової, Ольги Дороніної, Марини Савченко. Відрадно, що на заклик зібралася велика і представницька аудиторія науковців. Цього разу жвава дискусія була присвячена значно широкому колу питань: від дослідження феномену часу і його значення в науковому пошуку (як властивості і виміру станів системи), до обговорення таких питань як обʼєктивні і субʼєктивні ракурси дефініції «якості», диференціація соціокультурних показників розвитку людського потенціалу, роль цінностей у цьому розвитку та багато інших аспектів.

Березневі та квітневі семінари НДЦ «Демос» тісно були пов’язані з виконанням проектів в рамках секторальної підтримки ЄС (це і робочі зустрічі в рамках заходів Міжнародного благодійного фонду досліджень освітньої аналітики (IFEPR), і заходи Львівського обласного ДЦЗ з відпрацювання методологічних підходів щодо розробки прогнозних показників потреби в кадрах для формування регіонального замовлення на підготовку фахівців та робітничих кадрів (12.04.2021 р., м. Львів), і зустрічі з керівництвом ЛОДА, присвячені реалізації проєкту щодо біопластику (22.04.2021 р., м. Львів).

Окремим, але не менш визначальним травневим науковим заходом, у якому взяли участь працівники НДЦ «Демос», став Всеукраїнський науковий онлайн-семінар, присвячений пам’яті Володимира Кубійовича «Суспільна географія і картографія: наукова спадщина та сучасні українознавчі студії», організований кафедрою економічної та соціальної географії Львівського національного університету імені Івана Франка (завідувач кафедри – професор Олег Шаблій). Захід відбувся з участю закордонних учених, з прекрасним підбором тематики виступів, з живим обговоренням шляхів майбутніх спільних досліджень.

Докладніше – у доданому файлі.

Приєднані файли