Перша інтернет-виставка студентських робіт: в Інституті архітектури демонструють творчі здобутки дизайнерів

Ірина Мартин, тижневик «Аудиторія»
на виставці

В Інституті архітектури вже давно стало традицією виставляти для загального показу творчі здобутки студентів-дизайнерів. Однак півроку тому першокурсники спільно зі своєю викладачкою основ композиції та формотворення, доцентом кафедри дизайну та основ архітектури Вікторією Базилевич вирішили перенести цю виставку в інтернет-мережу.

– Ідея виникла спонтанно. Наші студенти створюють хороші роботи, варті значно ширшої уваги. Усі в Інституті архітектури щороку мають нагоду в цьому переконатися. Тому ми подумали, що варто зробити так, аби ці творіння могли оглядати не лише причетні до Львівської політехніки, – розповідає доцент Вікторія Базилевич.

Позаяк упродовж навчального року студенти зібрали чималий доробок поточних, контрольних і курсових робіт, то охоче підхопили ідею та почали реалізовувати цей задум. Тимофій Савич вибрав безкоштовний онлайн-ресурс, його однокурсники – Марія Філь, Юліана Партика, Христина Притоцька та Павло Мичка – чи не найактивніше долучилися до процесу: готували роботи до показу, розробляли оголошення про створення інтернет-виставки і розвішували їх не лише у Львівській політехніці, а й по всьому місту.

Які ж переваги такої виставки над традиційною в межах інституту? По-перше, про студентів-дизайнерів почали дізнаватися чимало людей з-поза Львівської політехніки, які цікавляться мистецтвом. По-друге, на екрані швидше зауважуєш глибину і символічність робіт, адже в коридорах це неможливо побачити з малої відстані.

– Насправді є мало сайтів, де можна переглянути роботи студентів з інших університетів чи навіть з-за кордону і надихнутися ними, – роздумує Павло Мичка. – Тепер те, що ми робимо, можуть оглянути наші родичі чи друзі з-поза Політехніки. І для цього їм не конче приходити до університету.

– Також ця інтернет-виставка – перший крок до нашого більшого розвитку, якого ми так потребуємо, – продовжує Юліана Партика. – Впродовж року кожен першокурсник виконує чимало робіт з основ композиції та формотворення – двадцять дві в першому семестрі, з десяток – у другому, а на завершення – курсову. Всі вони мають шанс потрапити на інтернет-виставку, але Вікторія Володимирівна прискіпливо вибирає найкращі. Отож, студенти мають стимул працювати краще, удосконалювати свій рівень, аби не лише отримати вищу оцінку, а й показати свої здобутки більшій аудиторії. Наразі представлено 60 робіт.

– На мою думку, тематика робіт цікава, адже вона присвячена не суто вивченню основ композиції, але й розкриває глибший сенс. Якщо ми вивчаємо масштабність, то йдеться про жанри літератури, ритм – музику, а контраст і нюанс – види діяльності людини. Таким чином студенти вчаться не лише формувати композиції різними способами, але й відображати у своїх творах особливості тих чи інших явищ, безпосередньо не пов’язаних лише з їхнім візуальним сприйняттям. Тому й не дивно, що на третьому курсі ці студенти приходять до мене на інші дисципліни та зізнаються, що основи композиції – найцікавіший предмет, який вони вивчали досі, – каже Вікторія Базилевич.

Самі ж студенти зауважили, що після створення виставки у них зросло почуття відповідальності, вони навчилися описувати свої роботи і, найважливіше – дбати про їхню змістовність та досконалість.