Пам’яті почесного професора Львівської політехніки Йосифа Захарії

Інститут телекомунікацій, радіоелектроніки та електронної техніки
Йосиф Захарія

14 квітня 2021 року відійшов у вічність Почесний професор Національного університету «Львівська політехніка» Йосиф Андрійович Захарія.

Ця сумна звістка сколихнула численну радіотехнічну спільноту не лише міста Львова, але й далеко за його межами. Йосиф Андрійович за правом належить до когорти знаних постатей, причетних до становлення радіотехнічної школи у Львівській політехніці та розвитку його навчально-наукових підрозділів – Радіотехнічного факультету й Інституту телекомунікації, електроніки та електронної техніки. Його ім’я нерозривно пов’язане з такими родоначальниками радіотехнічної науки у Львівській політехніці як Ю.Т. Величко, О.О. Харкевич, К.Б. Карандєєв. Перебуваючи останні 15 років на пенсії, Йосиф Андрійович не був полишений уваги і вдячности своїх колег та учнів: щороку 5 січня, у день своїх уродин, він приймав наші вітання і щирі побажання. Популярність Йосифа Андрійовича була настільки високою, що практично кожна ювілейна зустріч випускників РТФ не відбувалася без улюбленого вчителя. Кожен, хто знав, учився у Йосифа Андрійовича чи працював поряд із ним впродовж великого періоду часу, часто згадували його постать і велику роль у своєму житті. Адже Йосиф Андрійович був не лише великим фахівцем, науковцем і знаним педагогом, але й свого часу, впродовж 25 років, був незмінним заступником декана колишнього радіотехнічного факультету.

Йосиф Захарія був у числі перших випускників спеціальности «Радіотехніка» у 1946 році. З його іменем пов’язане життя РТФ, колег по роботі, студентів, випускників кількох поколінь упродовж більш ніж 50 років ХХ століття.

Йосиф Андрійович Захарія народився в селі Добрівляни на Дрогобиччині. Батько – Андрій Максимович Захарія (1891–1966) – володів близько 2,2 га орної землі, тобто належав до селян середнього достатку. Мати – Марія Йосипівна (1902–1986) – походила з родини Яцюшків. У сім’ї було двоє дітей: молодша сестра Катерина Андріївна Захарія (1926–2012) – видатна науковиця, докторка медичних наук, професорка, засновниця кафедри клінічної лабораторної діагностики Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького.

У 1940 році Йосиф Захарія закінчив українську гімназію імені Івана Франка в Дрогобичі. Цього ж року вступив до Львівського політехнічного інституту, який закінчив 1946 року. Працював в НДЛ-1 при кафедрі «Електромеханічні прилади» і 1950 року захистив кандидатську дисертацію. З 1951 року працював на кафедрі «Радіотехніка» Львівського політехнічного інституту. У 1952–1954 роках працював за сумісництвом в Інституті машинознавства та автоматики АН УРСР. У 1980 році перейшов на посаду доцента кафедри «Радіотехнічні пристрої». У 1998–1999 роках обіймав посаду професора кафедри. За сумісництвом працював заступником декана РТФ (1974–1998), а також був секретарем Вченої ради РТФ.

Викладав дисципліни «Вимірювання», «Електрорадіовимірювання», «Вимірювання НВЧ» (Львівський державний університет імені Івана Франка), «Радіоапаратура геологорозвідки», «Електронні індикатори», «Теорія електромагнітного поля», «Антени», «Антени і пристрої НВЧ», «Основи теорії поля» та «Електродинаміка і поширення радіохвиль».

Сфера наукових інтересів: пристрої збудження і приймання електромагнітних хвиль, аналіз поля в електродинамічних структурах з неоднорідним середовищем, методи прикладної електродинаміки.

Опублікував понад 120 наукових праць, зокрема чотири монографії. Мав три винаходи. Брав участь у міжнародних науково-технічних конференціях. Був науковим керівником двох кандидатських дисертацій та трьох магістерських праць. Був членом редколегії республіканського міжвідомчого журналу «Теоретическая злектротехника» (1965–2000). Нагороджений знаком Міністерства освіти України «Відмінник освіти України». У 2002 році Йосифу Захарії присвоєно звання Почесного професора Національного університету «Львівська політехніка». З 2006 року Йосиф Андрійович Захарія перебував на пенсії. У вільний час цікавився краєзнавством, активно залучав до вивчення історії рідного краю студентство.

Разом у подружжі з Володимирою Геретою, лікарем-терапевтом, Йосиф Захарія виховав двох доньок: Роксоляну Загайську (українська мисткиня, майстриня писанкарства та виробів з бісеру) та Олену Кордіяк (к.мед.н, лікар-стоматолог, працює у Львівському національному медичному університеті імені Данила Галицького).

Йосиф Андрійович Захарія відійшов у засвіти 14 квітня 2021 року у Львові.

Вічна і світла пам’ять Вам, Йосифе Андрійовичу!

Львів, 14 квітня 2021 року

Приєднані файли