Отець Юрій Остап’юк: взимку Центр студентського капеланства буде багатим на події

Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»
фото співу дівчат НУЛП у національних костюмах

Є традиції, які з часом набирають сили і розгортаються ще більше. Центр студентського капеланства ЛА УГКЦ упродовж року веде активну роботу з молоддю та дітьми не лише Львова, а й східних теренів України. Та саме період зимових свят у них чи не найактивніший.

Що від Миколая і аж до весни планують зробити, розповів керівник ЦСК ЛА УГКЦ отець Юрій Остап’юк.

Дбають про наймолодших

У час найочікуванішого дитячого свята Миколая активісти Центру DoBro організували для сиріт із Краковецької школи-інтернату (Яворівський район) екскурсійну поїздку до Львова. Тут на дітлахів очікувало справжнісіньке свято. У лютому також планують привезти деяких вихованців Буківського дитячого будинку-інтернату (Старосамбірський район) для дівчаток із особливими потребами. Для них теж готують програму, наповнену іграми, цікавою екскурсією та теплим спілкуванням. Окремо відбулося свято для парафіян храму Блаженного свщмч. Олексія Зарицького, а також дітей, які займаються в гуртку «Круть-Верть». Як і щороку, з Миколаєм ходили до учасників Центру студентського капеланства.

– Наше DoBro динамічно зростає. До роботи долучаються не лише студенти, а й усі охочі. Є волонтери, які час до часу з нами на окремих акціях, а є ті, що від самого початку творять цей проект. Цьогоріч значно розрісся і студентський театр «САД». У нової координаторки Каріни Прокопенко чудове бачення його розвитку. Маємо ідею сценічно поставити твори провідних українських письменників, – розповідає отець Юрій. – Уже з оновленим акторським складом готували виставу на тему Андріївських вечорниць. Із нею молодь побувала в різних інститутах Політехніки, в Національній академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, а також у Військовому коледжі сержантського складу та Інституті морально-психологічного забезпечення ЗСУ.

Робота з молоддю набирає нових масштабів

Та робота зі студентською молоддю лише цим не обмежується. Від початку навчального року щовівторка у каплиці храму відбуваються тематичні зустрічі зі студентами, нещодавно також і з молодими родинами. Щочетверга (вже не перший рік) збирається молодь на СтудДень.

– Наші зустрічі мають визначені теми. Завжди намагаємося глибоко їх розкрити. Для цього підбираємо фахових лекторів. Кожен із них старається подавати тему з іншого ракурсу, щоб глибше в неї зануритися. Давно поставили перед собою завдання виховувати в молоді усвідомлення, що духовність – це не щось архаїчне, вона чудово поєднується зі сучасністю. Приємно, що віднедавна до нас приходять не лише студенти, а й старша молодь. Це означає, що теми, які обговорюємо, актуальні для різного віку, – додав священик.

Нині напрацьовують ще один проект, який планують втілювати спершу у Львівській політехніці, – формаційні зустрічі для викладачів.

Спрямованість на Схід

Особливо завантаженими для активістів ЦСК буде січень-лютий. У цей час їхні акції будуть між Заходом і Сходом країни. Продовжить започаткований проект Школа молодіжного лідерства, що націлена на розвиток лідерства в дітей і молоді східних регіонів. Для їхнього навчання запрошують психологів, аніматорів, HR, будуть вивчати командотворення, таймменеджмент…

– Наша мета – згуртувати тих, хто хоче в собі віднайти й сформувати лідерські якості. Нині ми зосередилися в Костянтинівці, де зібрали також активну молодь із Красногорівки, Новодонецька. По два дні щомісяця відбувалося навчання. А від 2 до 5 січня у Львові організуємо для учасників проекту (їх трохи більше десяти) модульний тиждень, – каже отець Юрій.

У такий спосіб Центр студентського капеланства планує згуртувати і сформувати ту молодь, яка зможе згодом впроваджувати цікаві проекти у своїх містах.

Не сидітимуть по домівках активісти ЦСК і на Різдвяні свята. Від 5 до 9 січня провідуватимуть наших воїнів. Їхній шлях із різдвяним вертепом і радісною новиною пролягатиме через різні міста – від Костянтинівки до Маріуполя.

А вже від 22 до 24 січня до Львова привезуть дітей із Красногорівки й Торецька. Для них заплановано не лише екскурсії, а й спілкування із психологом Олександром Гальчинським, який тривалий час практикує в ізраїльській армії. Він погодився щомісяця через скайп організовувати тренінги. Фаховий психолог добре розуміє мету наших поїздок на Схід і його думка стане для нас вагомою підтримкою для кращого розуміння, як діяти в умовах війни. Також планують такий проект і для родин.

2018 рік був дуже щедрий на проекти

Нам вдалося зробити дуже багато запланованого. Звичайно, не все вдавалося, як нам хотілося. Але зуміли протистояти багатьом викликам. Волонтери, які постійно з нами, стали значно зріліші – зрозуміли, навіщо і що робимо на Сході.

Центр студентського капеланства розростається. Вже нині тривають перемовини із керівництвом Університету банківської справи. Розпочали роботу з Українською академією друкарства. Загалом Центр студентського капеланства провадить свою діяльність уже в десяти львівських університетах.

– Там, де ми влилися нещодавно, робота ще лише розвивається. Робимо те, що й всюди, але не завжди все спрацьовує. Тому шукаємо способи праці. Нам важливо змінити усвідомлення, що священик не лише має бути присутній на урочистих заходах, а має допомагати формувати університетську спільноту. Хотілося б дати життя університетській каплиці УАД. А студентам донести, що з капеланом можна творити студентське життя, волонтерство, спілкуватися. Це тривалий процес, але він дає чудовий результат, – додав отець Юрій Остап’юк.

Цьогоріч на підмогу капеланам у їхній роботі зі студентами прийшли також тридцятеро семінаристів. Їхня підтримка уможливила залучення більшої кількості молоді до діяльності ЦСК.