Приємні несподіванки, що змінюють життя: викладач ІТРЕ Орест Костів щоденною працею творить історію Політехніки

Катерина Гречин, тижневик «Аудиторія»
Орест Костів

Історію Політехніки творять не лише визначні люди, які колись тут навчалися, стали відомими науковцями, героями країни. Її щоденною працею творять викладачі, студенти, загалом усі політехніки.

Старший викладач кафедри телекомунікацій ІТРЕ Орест Костів навчався на кафедрі електронно-обчислювальних машин тодішнього факультету автоматики. Ще студентом цікавився й вивчав персональні комп’ютери, які тоді були рідкістю. Коли ж у Політехніці почали створювати перші комп’ютерні класи, професор Іван Прудиус запропонував йому посаду інженера радіотехнічного факультету для підготовки такого класу. З легкої руки очільника факультету обслуговував комп’ютери, а потім став системним адміністратором. Зі створення в ІТРЕ кафедри телекомунікацій, на запрошення професора Маркіяна Павликевича, перейшов туди.

– Практично за ці роки Орест Любомирович створив потужну школу системного адміністрування телекомунікаційних інформаційних мереж, яка має свій рівень не лише в Україні, а й за кордоном (наші кращі системні адміністратори працюють у Польщі, Німеччині, Австрії, Чехії), – відзначає завідувач кафедри телекомунікацій професор Михайло Климаш. – Він належить до людей, на яких завжди можна опертися. Дуже сумлінно ставиться до роботи, до студентів, порядний, конструктивний. Хоча більше уваги приділяє студентам, обладнанню, системному адмініструванню, академії, однак не втрачаємо надії побачити його і серед наукової спільноти кафедри.

Добре відгукується про колегу й заступник декана базової вищої освіти ІТРЕ доцент Роман Колодій:

– Орест Костів – дуже скромний, організований і цілеспрямований: він не лише створив лабораторію, яких в Україні не так багато, а й підняв її на всеукраїнський рівень. Шкільні секції академії Cisсo, його дітище, є одними із центрів профорієнтаційної роботи. Його поважають колеги, задоволені своїм викладачем і студенти, адже ставиться до них, як до рівних. Дуже надійний, справедливий, патріот України: був учасником Революції на граніті, згодом і Революції Гідності. На волонтерських засадах готує військових зв’язківців для нинішнього війська.

– Так уже повелося, що в моєму житті час від часу трапляються приємні несподіванки, які змінюють моє життя, – каже Орест Любомирович. – До приємних випадковостей належить і моя участь у конференції і виставці «Cisсo Експо». Там познайомився з поважним менеджером академії, яку тоді вже добре знали на українському ринку. Він запропонував мені створити таку академію у Львівській політехніці. До того ж на кафедрі знайшов багато своїх однодумців, з якими легко працювати й готувати нове покоління фахівців і справжніх громадян України.

Нині Орест Костів працює на кафедрі старшим викладачем, завідує кафедральною лабораторію Cisсo, є інструктором української академії, керівником центру підготовки інструкторів (таких в Україні є 7). До речі, у січні його нагородили пам’ятною нагрудною відзнакою війська зв’язку Збройних сил України за активну роботу в підготовці кадрів. А ще він дуже непосидючий: коли нема занять у лабораторії, обов’язково їздить західною Україною, відвідує школи, ліцеї, розмовляє з дітьми, розповідає про переваги навчання у Львівській політехніці. Унаслідок таких відвідин було створено академії Cisсo у Володимирецькому ліцеї на Рівненщині, у гімназії «Євшан» та ЗСШ № 67 у Львові, які всіляко підтримує і Львівська політехніка.

– Маємо певні успіхи, бо вчителі інформатики цих навчальних закладів радо з нами співпрацюють, – говорить Орест Костів. – Але так щастить далеко не всім, бо кваліфіковані інформатики, через невелику платню, не бачать себе в школі. Працюємо зі школярами різними способами. Нещодавно за співучасті менеджера академії кіберполіції України спільно з академіями НТУУ «КПІ», Львівською політехнікою, Запорізькою інженерною академією та Тернопільським національним технічним університетом ім. І. Пулюя провадили Всеукраїнський день, присвячений безпеці в інтернеті. Такі заходи мотивують школярів до обрання фаху. Крім цього, не забуваймо, що в нас – війна. На жаль, ще багато є таких, котрі не розуміють, що не всяку інформацію можна викладати в соціальних мережах, озвучувати по телебаченню чи писати у пресі, бо так можна серйозно підставити армію, конкретні регіони і навіть рідних. Спільно з колегами інших навчальних закладів як волонтери навчаємо вояків різних тонкощів військової справи з безпеки загалом і кіберзагрози зокрема. Це наш обов’язок. Спочатку таку ініціативну групу творило п’ятеро осіб, нині нас – понад 20 з усіх регіонів України. Завдяки волонтерській ініціативі військовослужбовці безоплатно навчаються з основ мережних технологій й отримують сертифікати спеціаліста мереж з маршрутизації та комутації.

Орест Костів любить свою справу, має чимало планів на майбутнє, які озвучувати не поспішає, бо вважає, що їх спочатку треба зреалізувати, а вже потім хвалитися. У вільний час вивчає історію рідного краю, намагається не пропускати нічого нового серед фахових видань, дбає про поповнення своїх професійних знань і дальший професійний ріст.