Олімпіада з медіаграмотності: фінал

Олена Гирба, студентка четвертого курсу кафедри журналістики та засобів масової комунікації
Заставка фіналу

19 березня команда «Шампунь проти фейків» кафедри журналістики та засобів масової комунікації Національного університету «Львівська політехніка» перемогла у першому відбірковому турі Олімпіади з медіа грамотності у формі брейн-рингу «Фейкотрощі».

Учасниками олімпіади стали студенти третього та четвертого курсів спеціальності журналістика ― Іван Попович, Юрій Берендій, Марія-Катерина Винарчик, Катерина Терещенко, Даяна Швець та Олена Гирба. Команді нашого університету випала подвійна нагода боротися за місце у фінальній грі першими.

― Олімпіада з журналістики у форматі брейн-рингу в Україні відбувалася вперше, тож для нас це новий та цікавий досвід, ― розповідає Ірина Мудра, кандидат наук із соціальних комунікацій, кураторка команди. ― Новий формат студентам подобається більше, адже тут немає нудної теорії, а є можливість використати всі свої знання на практиці та отримати нові. Під час такої олімпіади є азарт та інтрига ― команди не знайомі між собою, тож оцінити сили суперників доволі складно, всі мають рівні можливості й переможе лише найкращий. Важливу роль відіграє не лише інтелектуальний рівень учасників (хоч він у нас високий), а й те, наскільки команда є злагоджена, дружня, чи кожен учасник ретельно виконує свої обов’язки та вміє швидко приймати рішення та обстоювати свою позицію. І, звісно, без везіння тут теж не обійтися. Їх теоретичні знання та практичні навички справді на високому рівні, але водночас вони кмітливі, ініціативні, креативні та розумні. З ними легко працювати, я отримала велике задоволення від підготовки до гри, адже вони легко й швидко все запам’ятовують, ретельно готуються й завжди налаштовані позитивно та оптимістично.

Особливий досвід та емоції пережили також і учасники олімпіади.

― Спершу я була доволі скептично налаштована, адже ще зі школи не любила схожі заходи. Та підготування було доволі цікавим і згодом я зрозуміла, що це не зовсім класична олімпіада. Впродовж гри «увімкнувся» дух та азарт і як результат ― перемога! Сьогодні я можу з упевненістю сказати, що зовсім не шкодую, що декілька місяців тому наважилася на таку брейн-рингівську «авантюру», ― розповідає про власні очікування та саму гру студентка третього курсу Даяна Швець.

Через карантинні обмеження олімпіада відбулася дистанційно, тож технічні моменти потрібно було також враховувати.

― Під час самої олімпіади були деякі неполадки зі звуком, але це був наш перший досвід, тому можна нам пробачити. Впорались на всі 100 відсотків, ― ділиться капітан команди Іван Попович, ― Ми показали гідний результат ― перші у фіналі!

Разом із нашим «Шампунем проти фейків» у фінал вийшли команди Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, Київського національного університету культури і мистецтв, Національного університету «Острозька академія» та Маріупольський державний університет.Студенти налаштовані тільки на перемогу.

― Боротьба буде запекла, ― переконана Катерина Терещенко. ― Та ми вибороли першість, тож маємо з гідністю його обстояти. «Втікати в нірку» – не варіант. Ми показали, що не лише гуманітарні університети виховують достойних «воїнів проти фейків». Журналіст-політехнік – це вже титул.

Фінал олімпіади заплановано на 11–20 травня. Остаточну дату узгодять із усіма учасниками додатково. А нам залишається лише вірити в перемогу своєї команди та вболівати!

Скріншот з онлайн-змагань Заставка фіналу Фото із заходу