Ольга Мельник: «Університет – це насамперед середовище, яке формує особистостей»

Ірина Мартин, Центр комунікацій Львівської політехніки
Ольга Мельник

Продовжуємо цикл «Сто образів Львівської політехніки» – висвітлення портретів особистостей, які вагомо впливають на розвиток університету, на його роль у світовому освітньому середовищі.
 

Завідувачка кафедри зовнішньоекономічної та митної діяльності, політехнік у другому поколінні. У 24 роки захистила кандидатську дисертацію, у 31 рік – докторську, у 32 роки очолила кафедру зовнішньоекономічної та митної діяльності, яка є однією з найуспішніших в університеті.

Політехніка – це любов усього життя

Ольга Мельник ще з дитинства мріяла навчатись у Львівській політехніці, адже випускниками університету були її батьки, брат, а також чимало друзів і родичів. Коли обирала спеціальність, на яку вступати, безкомпромісно віддала перевагу менеджменту, на що її надихнули книжки «Моє життя та робота» Генрі Форда та «Кар’єра менеджера» Лі Якокки, які й досі не втратили своєї актуальності. Була найкращою студенткою на курсі, а на час завершення навчання мала найвищий рейтинг у Львівській політехніці. Здобувала перемогу на кількох олімпіадах, брала активну участь у наукових студентських конференціях. Закономірно, що її запросили залишитися працювати на кафедрі менеджменту і міжнародного підприємництва. І хоча отримала запрошення на роботу від кількох підприємств, позаяк ще студенткою працювала економісткою, все ж обрала науково-педагогічний шлях, про що не шкодує.

Кандидатську і докторську дисертації захистила під керівництвом директора Навчально-наукового інституту економіки і менеджменту, доктора економічних наук, професора Олега Кузьміна. Кандидатська була присвячена проблемам впровадження й використання технології бюджетування на українських підприємствах, що дає змогу власникам і керівникам забезпечувати фінансову результативність, платоспроможність та відтворення капіталу. Актуальність тематики дослідження підтверджує активна госпдоговірна співпраця із львівськими підприємствами щодо впровадження на них бюджетування. У центрі докторської дисертації були проблеми економічної діагностики діяльності підприємств, адже, як стверджує Ольга Мельник, на підприємстві, як і в медичні сфері, дуже важливо якісно поставити діагноз ситуації, оскільки це впливає на якість майбутніх управлінських рішень та розвиток загалом.

У доробку професорки – три гранти президента України для молодих науковців, грант Львівської політехніки, премія Верховної Ради України найталановитішим молодим науковцям, премія Кабміну за наукові досягнення, відзнаки МОН України, Львівської митниці, Львівської обласної держадміністрації.

– Політехніка – моя любов на все життя. Це не просто місце праці – тут мої друзі, вихованці, аспіранти, студенти, колеги, керівники, люди, яких я безмежно поважаю та надихаюся їхнім інтелектом, професійністю, ерудованістю, інноваційністю. Політехніки –велика родина, тому для мене дуже почесно та відповідально бути її частиною. Щиро пишаюся нашим університетом, який щороку посідає найвищі сходинки в усіх можливих національних і міжнародних рейтингах. Але університет – то не лише про науку, освіту та інновації. Університет – це насамперед середовище, яке формується десятки, а то й сотні років під впливом відомих учених, наукових шкіл, навколо ідей, цінностей і традицій. Тобто саме це середовище створює можливості для формування справжніх професійних, етичних, патріотичних, порядних особистостей, – акцентує професорка.

Чинники успіху кафедри зовнішньоекономічної та митної діяльності

Ідейними натхненниками створення кафедри зовнішньоекономічної та митної діяльності дев’ять років тому були ректор університету Юрій Бобало та директор ІНЕМ Олег Кузьмін. Потреба в такій кафедрі давно була, оскільки на ринку праці є попит на профільних фахівців, адже Львівська область прикордонна та бере активну участь у зовнішньоекономічній діяльності.

– Я отримала надзвичайно великий кредит довіри від керівництва, яке покладало на мене колосальну відповідальність започаткувати роботу кафедри, ліцензувати та акредитувати нові спеціальності, відкрити нові спеціалізації, забезпечити високий рівень підготовки студентів, налагодити контакти з потенційними роботодавцями тощо. Такий великий спектр завдань можна було осягнути лише з хорошим колективом, який формувався поступово впродовж багатьох років, а також завдяки постійним рекомендаціям і настановам директора інституту Олега Кузьміна. Мої колеги та друзі, які були поруч під час заснування кафедри, успішно просунулися кар’єрними сходинками, і я дуже вдячна їм за допомогу на всіх етапах, – розповідає Ольга Мельник.

На кафедрі вдалося започаткувати сучасні програми та курси, консультаційні ради з бізнесом, митницею, торгово-промисловою палатою, напрацювати цікаві й потрібні навчальні плани, придбати спеціалізоване програмне забезпечення для митних брокерів, залучити до співпраці практиків. Чимало дисциплін тут викладають англійською мовою. Студенти почали навчатися за програмами подвійних дипломів у Краківській гірничо-металургійній академії (Польща).

Два року тому кафедра здобула грант Жана Моне, орієнтований на підвищення обізнаності про майбутнє Європи в глобалізованому світі, пропагування європейських цінностей (з-поміж яких – акцент на циркулярну економіку), аналізування й адаптування європейського досвіду, вивчення резервів сталого розвитку України через впровадження принципів циркулярної економіки та її ролі в посиленні впливу ЄС у світі. Тож стали пропагувати доволі поширений у Європі тренд щодо впровадження циркулярної економіки, що передбачає збалансованість у всіх процесах довкілля, максимальну ресурсоощадність, комфортність для всіх. Також кафедра є членом Української асоціації європейських студій, у межах якої поширює інформацію про найкращі європейські практики в бізнесі, фінансах, економіці тощо.

Раз на два роки на кафедрі ЗМД організовують міжнародний симпозіум, присвячений управлінню зовнішньоекономічною і митною діяльністю, у межах якого залучають представників державних структур, бізнесу, іноземних науковців, тобто найбільш провідну спільноту. Обговорюють усі законодавчі зміни, нормативні положення, що можуть полегшити зовнішню торгівлю і митні процедури, забезпечити гармонізацію з європейським законодавством. Разом із професором Олегом Кузьміним, колегою Володимиром Жежухою, під керуванням професорки Оксани Юринець, яка на той час була депутаткою ВРУ, вдалося долучитися до напрацювання Закону України «Про транскордонне співробітництво».

Ольга Мельник як завідувачка кафедри на конкурсних засадах увійшла до складу науково-методичної комісії з менеджменту МОН і стала заступницею голови за спеціальністю «менеджмент». У межах цієї комісії бере участь у розробленні стандартів вищої освіти. Також за результатами конкурсу професорка є членкинею наукової ради МОН. Працює в секції «Економіка», яка провадить експертизу наукових проєктів на фінансування в межах держбюджетного фонду щодо вдосконалення різних процесів економіки.

За результатами університетського рейтингування впродовж останніх років кафедра зовнішньоекономічної та митної діяльності – серед лідерів.

– Коли мене запитують про секрет успіху кафедри, то, безперечно, він у тому, що нам вдалося залучити надзвичайно фахових викладачів-практиків, які десятки років працювали у митних структурах, мають свої підприємства, де провадять зовнішньоекономічну діяльність і здійснюють митне обслуговування. А ще пишаюся тим, що на кафедрі виросла когорта докторів наук, також наші лави поповнили найкращі випускники, які підготували кандидатські дисертаційні роботи. Те, що ми сформували коло однодумців, спільні цінності, які полягають у професійності, етичності, практичній орієнтованості, високій якості освітніх послуг, налагодженні профільних контактів, працьовитості та відповідальності, забезпечує належні результати нашої діяльності, – пояснює керівниця.

Зі студентами повинні працювати люди, які їх люблять

Щороку на спеціальності кафедри вступають найбільш рейтингові студенти, які надалі стають переможцями олімпіад, наукових конкурсів, володарями міжнародних грантів, стипендій, премій тощо.

– Студенти поважають професійних і справедливих викладачів незалежно від їхнього віку, характеру, від дисципліни, яку викладають. А викладачеві також слід із повагою ставитися до студента, належно взаємодіяти з ним, допомагати йому, витрачати на нього свій час. Це викликає його довіру й повагу. Вважаю, що зі студентами повинні працювати люди, які їх люблять, створюють їм умови для цікавого навчання, є взірцем для них і надихають. Студенти дуже швидко розуміють, чи викладач має покликання. Освітня діяльність, окрім безумовної фаховості, вимагає великого людинолюбства, повної віддачі, комунікаційної етики, харизми, емпатії, постійного саморозвитку, – вважає професорка.

На кафедрі ЗМД студентам стараються дати сучасну прикладну освіту. Найбільше тішить, коли після вивчення певних дисциплін вони зазначають в анонімному анкетуванні їхню потрібність, бачать застосування. Однак завідувачка кафедри розмовляє зі студентами не лише про економіку та менеджмент, адже, як ми вже згадували, завдання університету – формувати особистості. Зрештою, тепер немає проблем із доступом до інформації, з тим, щоб щось вивчити, допрацювати, однак треба дбати про особистісне становлення студента.

– Людину стримують три речі: страх, лінь і пасивність. Тому кажу: хочете чогось досягти – щодня мусите переборювати свої страхи, не лінуватися і бути активними, адже під лежачий камінь вода не тече. Навіть якщо маєш найамбітніші цілі, якщо ти дуже розумний і геніальний, але не докладаєш зусиль, то не здобудеш нічого. Мрії треба втілювати, – переконана співрозмовниця.

Ольга Мельник також наголошує студентам на п’яти функціях класичного менеджменту: плануванні, організуванні, мотивуванні, контролюванні, регулюванні, що є базою будь-яких наших досягнень. Важливо сформувати свої цінності, у приватних і ділових стосунках бути порядними, виконувати обіцяне, бо насправді все тримається на особистих взаєминах: хоч би хто що казав, але ваш бізнес асоціюватимуть із вами. І ще один дуже важливий чинник, про який слід пам’ятати: немає нічого важливішого в житті, ніж люди, які вас оточують, – родина, друзі, партнери. Тому треба оточувати себе розумними людьми, намагатися розвиватися щодня, порівнювати себе не з кимось, а зі собою вчорашнім.

Ольга Мельник зі студентами Ольга Мельник зі студентами Ольга Мельник зі студентами Ольга Мельник з колегою Ольга Мельник з колегами Ольга Мельник з колегами Ольга Мельник Ольга Мельник Ольга Мельник Ольга Мельник