HR-менеджер «АБМК» Ольга Леськів: «Одна з найбільших цінностей університету – це можливість не боятися та пробувати усе»

Ростислав Дмитрук, група зв’язків з випускниками
Ольга Леськів

У процесі навчання студенти замислюються про майбутнє: хтось точно знає як планувати своє життя і що робити в обраній сфері, а хтось – сумнівається, в який напрямок піде професійне життя. Саме тоді у них часто виникає бажання дізнатися цікаві історії успіху, які хочеться наслідувати.

Сучасний ринок праці змінюється і розвивається з шаленою швидкістю. Професія HR уже існує давно, але ще досі про неї існують міфи та легенди. Щоб внести певну ясність, представляємо Вашій увазі фрагмент розмови серії онлайн-зустрічей Alumni.Live. Про студентські роки, перші кроки в HR та створення власних курсів розвитку для дітей ми поговорили із HR-менеджером «АБМК» Ольгою Леськів.

Примітка авторів. «АБМК» – це сучасна і динамічна архітектурна компанія. Основний напрямок діяльності компанії – це надання комплексних послуг в галузі проєктування будівель і споруд – від створення ідеї проєкту до розробки проєктної документації.

– Розкажіть детальніше про своє навчання у Львівській політехніці.

– Навчання я згадую лише з теплими почуттями. Основна цінність – це люди, з якими я познайомилась: одногрупники та однокурсники. Це дозволяло вже тоді набувати навички командної роботи, що допомогло мені пізніше в HR. Також важливо, що Політехніка дає великий вибір для розвитку. Тут уже студент вирішує, хоче він це використати чи ні.

– Як Ви потрапили в HR?

– Ще навчаючись, я подалась у компанію «POLYGON» (архітектурно-дизайнерська компанія). Зробила тестове завдання як архітектор та почала уже виконувати свій перший проєкт. Позаяк я була дуже активна та ініціативна, мені запропонували посаду HR. Спершу я не дуже розуміла поєднання цих літер (усміхається). Тоді мене віддали на навчання й уже з першого заняття я зрозуміла, що це моє.

– Попри те, що професія HR існує уже не перший рік, люди часто не розуміють її значення. Чи зустрічали ви людей, які мали помилкове розуміння цієї професії?

– Постійно! Сьогодні професія стрімко розвивається і в багатьох компаніях є декілька відділів, які відповідають за різну сферу: рекрутинг, еvent-management, мотивація та навчання. Це – окремі люди, але усі вони HR-и. Що стосується головних міфів, HR – це не психолог, не мотиватор 3000, не «плюшки». HR – це людина-система, яка розвиває бізнес завдяки людським ресурсам.

– Розкажіть коротко про курси розвитку дітей UP&OUT, які ви не так давно заснували. Яке головне завдання Ви вкладали?

– Раніше я працювала вихователем у дитячому таборі й це мені дуже подобалось. Тоді я зрозуміла, що працювати із дітьми – це моя пристрасть, натхнення та безмежна енергія. Згодом, відвідуючи різні курси, працюючи в компаніях, комунікуючи з різними людьми я зрозуміла, що основна цінність навчання – це не думати про те як завчити щось, а насолоджуватися середовищем, в якому перебуваєш. Саме це я і старалась вкласти як основну цінність курсів. Ще змалку дітей потрібно навчати: лідерським якостям, комунікації та командній роботі. Це все можливо лише у правильному середовищі.

– Дайте кілька порад для студентів. Як правильно та продуктивно реалізувати себе в студентські роки?

– Одна з найбільших цінностей університету – це можливість не боятися та пробувати все. Під час навчання ми часто думаємо, що та чи інша лекція нам взагалі не потрібна. Але з іншого боку це такий період, коли ти можеш знайти саме те, що тобі найбільше до вподоби. Тому першочергово, що потрібно робити – це пробувати, шукати, допоки не знайдемо те, що нам подобається. Наступне – вміти вчасно використати можливості. Якщо вам «прилітає» якийсь проєкт, але вам банально лінь – так воно далі у житті й буде.

Детальніше про діяльність Ольги Леськів та її поради як студентам знайти роботу мрії можна дізнатись у прямому етері сторінки @lpnu_alumni_and_friends.

Ольга Леськів Ольга Леськів Ольга Леськів