Випускник Львівської політехніки Олександр Николяк: «Аби вижити і процвітати – потрібні зусилля і бажання вчитися»

За матеріалами порталу Zaxid.net
Олександр Николя

Олександр Николяк – випускник Національного університету «Львівська політехніка», колишній студентський мер Львова, позаштатний радник міського голови з питань студентського самоврядування, начальник управління молодіжної політики департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради – про правила, які допоможуть студентам та школярам добре вчитись, якісно працювати і досягати цілей.
 

Осінній семестр не за горами. Скоро розпочнеться навчання в університетах та школах. Багато студентів під час навчання часто почувають себе покинутими в невідомому місці без карти та компасу. Я хочу запропонувати вам карту, компас і невідомий, але цікавий горизонт поблизу.

Впродовж карантину я сформулював правила, які допоможуть студентам та школярам добре вчитись, якісно працювати і досягати цілей. Сподіваюсь, ці правила допоможуть пришвидшити свій розвиток і відкривати нові можливості. Отже, 9 правил, які допоможуть студенту розвиватись.

Культивуйте свої цінності

Цінності – невід’ємна частина навчального плану. Повага до інших, чесна праця, доброта і співчуття – це те, що може виправити бідність суспільства в довготривалій перспективі. Культивація цінностей принесе студенту успіх в дорослому віці. Ми усі свідомі того, що знання з часом забуваються, а цінності точно принесуть розуміння того, що людина повинна бути частиною безпечного та мирного суспільства. Успішний студент – студент, який культивує свої цінності.

Творіть добро і шукайте можливості для волонтерства

Бути добрим до людей у нашому житті – важке завдання. Важке, але потрібне. Я не кажу, що потрібно практикувати випадкові вчинки щедрості. Я кажу, що потрібно розвивати емпатію, яка дозволяє нам відчути взаємозв’язки, що нас пов’язують. У нас є більше спільного, ніж ми думаємо. І це важливо розуміти. Саме тому дуже важливим для студента є пошук нових можливостей та проєктів, де б можна було поволонтерити, допомогти людям, попрактикувати свої навички та завести нові знайомства. Саме ці речі дозволяють набути нові і зміцнити вже існуючі соціальні взаємозв’язки. Ніколи не відмовляйтесь від можливості волонтерити і допомагати. Це те, що створює додану вартість вам та тій справі, над якою ви працюєте. Це приклад хорошого студента.

Розвивайте навички

Очевидно, що навички, які необхідні в сучасному світі інші, ніж ті, якими потрібно було володіти 20 років тому. Комунікаційні навички, вміння оптимізовувати, технологічна грамотність, вміння вибудовувати особистий бренд, медіаграмотність, гнучкість та самоспрямованість – це всього лише кілька навичок (з десятків різних), які необхідно розвивати в собі. Книги, курси, YouTube – джерела знань. Будьте кроссекторальними, вкладайте в себе: вчіть історію України, іноземні мови, Fact Check Tools та програмування. Знання отримані сьогодні дадуть вам перемогу на довготривалій дистанції. Знайдіть менторів, які б могли вам допомогти в отриманні нових знань та навичок. Якісний студент – це завжди про нові навички.
 

Повний текст матеріалу – на порталі Zaxid.net.